Toivo Maimetsa Kommentaar: Kõik soovid ei täitu

Toivo Maimets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kindlasti ilmestas tänane Riigikogu istung hariduse hetkeseisu Eestis – keegi ei ole rahul, kõigi hariduskorralduses osalejate huvid peale laste on esindatud, igaüks tahaks olukorda lahendada lisarahaga ning hariduskorralduses tehtavat ja tehtut ei peeta niivõrd oluliseks.

Ega midagi väga uut peale rõhuasetuste keegi esinejatest ju ette ei kandnud. Uuendusena on enamik fraktsioone tõstnud radikaalselt oma rahasoove ning kiire arvutus näitas, et täna nõuti 4-5 miljardi krooni suurust lisainvesteeringut haridusse igal aastal.

On ka selge, et kõiki soove korraga täita ei saa. Mitte ainult rahalistel kaalutlustel, vaid ka seetõttu, et erinevused tsentraliseeritud, riigikeskse hariduskorralduse ja detsentraliseeritud korralduse vahel, kus antakse koolidele ja nende omanikele võimalikult suur ise otsustamise ja vastutamise õigus, on liialt erinevad. Kahes suunas korraga minna lihtsalt ei saa. Meie valikuks on detsentraliseeritud tee, kus otsuste tegemine viiakse võimalikult lähedale nende täideviijaile.

Ettepanek pikendada koolikohustuslikku iga 19. eluaastani on tore, aga tunduvalt ratsionaalsem ja tulemuslikum on tegutseda põhjustega. Selleks ei pea kindlasti ootama, kuni inimene täisealiseks saab. Olulisem on juba varasemas kooliastmes võimaldada noortel valida võimetekohane arengutee.

Hariduskorralduse eesmärgiks ei ole hoida noori võimalikult kaua haridussüsteemis, vaid luua võimalused elus toimetulemiseks ja võimetekohase hariduse omandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles