Tallinnas vedeleb raha maas

Tõnis Palts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui sa ei ole Estonias vaadanud Tšaikovski Poti Mutti või ei kiru Savisaart, siis sa ei ole täna Tallinnas in. Tallinnas on tõesti jama majas. Tegeleme kirumise ja sõimamisega. Aga me peaksime hoopis koos midagi ette võtma. Prooviks aidata?

Vaatame, mida peaks tegema, et Tallinnas probleemid laheneks. Kõigepealt tuleks investeerida. Aga õige natuke. See tähendab, et volikogu liikmed peavad vastutama.

Linnas levib vale arvamus, et Savisaar on kõige tähtsam. Ei ole. Hoopis volikogu liige on kõige tähtsam. Volikogu liige kinnitab kõik tähtsad linnavalitsuse otsused. Savisaar saab palka 35 000 krooni. Volikogu liige aga mitte kroonigi.

Kuidas ta saab vastutada, et õiged otsused vastu võetakse. Ei saagi ja seepärast lastaksegi Savisaarel linn pankrotti viia. Valimiseelses tuhinas vastu võetud otsus volikogu liikmete palkade muutmise kohta tuleb kohe ära muuta.

Volikogu liikmete palk läheb maksma kuni viis miljonit aastas. Kindel see, et selle eest hoiavad nad õigete otsuste läbi linnale kokku sadu miljoneid. Kuidas? Kohe näete.

Kuus sammu

1. Pensionide tõstmise kohustus jätta riigile. Savisaar peab lõpetama pensionäride häälte ostmise 500 krooni eest. Hääli ei pea keegi ostma. Pensionide tõus on aga riigi töö.

Praegune praktika on ebaõiglane ka mittetallinlastest pensionäride suhtes. Usume, et peaminister ja valitsus täidavad oma lubaduse tõsta pensione. Tallinnas hoiame aga kokku 48 miljonit.

2. Ehitame sotsmaju ainult tegelikele abivajajatele. Tallinnas ei ole korterite puudust. Miks me siis linna raha eest maju ehitame?

On vaid inimesed, kes ei suuda korterite eest üüri maksta. Nendele inimestele tuleb anda sotsiaalabi ja oluliselt suuremates numbrites, kui praegu on korteriüüri vahe. Tänane savisaarlik korterite jagamise poliitika on väga ebaõiglane. Kuhu me nii jõuame. Lõpetame pöörase programmi. Kokkuhoid 90 miljonit. Seega kahe asja pealt juba 138 miljonit just kui maast leitud.

3. Anname riigilt raha koolidesse. Valitsus kavatseb kolme aasta jooksul investeerida haridusse täiendavalt miljard krooni. See raha ei lähe mööda ka Tallinna koolidest.

Selle tulemusel saab Tallinn osa koolide remondi tänasest eelarvest suunata muudeks vajadusteks nii, et koolide remondiraha sealjuures ikkagi suureneb. Usun, et sellist raha on vähemalt 30 miljonit. Kokku siis 168 miljonit.

4. Paneme propagandamasina kinni. Sel ajal kui linnakodanikud seiklevad tänavaaukude vahel, kiidab Raepress linnapea seiklusi Euroopa õukondades. Sellise laristamise saab päevapealt lõpetada.

Linn saaks täiendavat raha nii propagandamasina kui ka linnavalitsuses asuva turismibüroo sulgemisest vähemalt 20 miljonit. Kokku siis 188 miljonit. Ja ikka just kui maast leitud.

5. Viime linnavalitsuse säästurežiimile. Olles vestelnud tänasele linnavalitsusele lähedal seisvate inimestega ja teades oma kogemustest, võin kindlalt väita, et vähemalt 30 miljonit saab linna eelarvest õhku lihtsalt välja lasta kokkuhoidmise teel. Juba 218 miljonit. Ja näete – just kui maast leitud.

6. Viime linnavarale läbi korruptsioonivaba konkursi. Lõpetame soperdamise linnavara müügi osas. Praegune korruptiivne linnahalli müük on lihtsalt naeruväärne. Kuidas saab pärast konkurssi muuta konkursi tingimusi? Kui muinsuskaitse nõuded on peal, siis need on.

Tuleb kuulutada välja uus konkurss normaalse alghinnaga. Sellise alghinnaga, et tuleks pakkujaid kui mesilasi umber suhkrupüti. Siis läheb ülepakkumiseks. Siis saab linn õige hinna. 100 miljonit peaks küll nii ära tulema, et hall jääb lammutamata. Kokku siis juba 318 miljoni. Just nimelt – maast leitud.

Kui te mäletate, siis alguses oli meil ka üks väike väljaminek.

Vaba raha

Üks investeering, mis tuleb teha volikogu veel paremini töölepanekuks. Investeering viis miljonit krooni. Seega jääb järele 313 miljonit, millest 100 miljonit suuname koos tänavate remonti, 213 miljonit aga linna kohustuste vähendamiseks.

Kuus sammu. Kui linnapea töötaks üks nädal kõik päevad (ja ühe laupäeva) ja lahendaks ühe asja päevas, oleks linnas peagi rahamured lahendatud. Ei tohiks ju väga keeruline olla. Jumal sai kuue päevaga terve maailma loomisega hakkama. Edgar, sinu ülesanne on lihtsam. Seitsmendal päeval lihtsalt puhka. Ja lõpeta riigi süüdistamine enda saamatuse varjamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles