Appi, sipelgad!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui kogenud aiapidaja avastab oma valdustest pesakonna pisikesi musti sipelgaid, muutub ta tavaliselt murelikuks.

Kutsumata külalised ohustavad nii aedvilju kui ka muid taimi – mitte küll oma toitumisharjumuste, vaid pesaehitamise kombe tõttu.

Mullamurelased peavad oma koduks maja vundamenti, kasvuhoonet või kiviktaimlat, vahel leiab nende pesi ka kõnniteeplaatide alt, pehkinud puutüvest või isegi mõnes vanemast talumajast.

Kui paaritunud mullamurelaseneiu rajab kodu näiteks muruplatsile või kiviktaimlasse, vajub muld juurte ümbert ära ning taimed hävivad.

Peale selle, et mullamurelased rikuvad oma pesaehitusega taimi, takistavad nad lepatriinudel või kiilassilmadel lehetäisid hävitamast. Aednikud on kindlasti märganud, et seal, kus leidub lehetäisid, leidub ka sipelgaid.

Vastupidiselt levinud arvamusele aga ei kasuta sipelgad lehetäisid mitte söögiks, vaid hoopis lüpsavad neid. Kusjuures lüpsmine ei toimu mitte ülekantud tähenduses, vaid otseselt.

Lehelehmad

Lehetäide neste – magus vedelik, mida «lehelehmad» eritavad – on sipelgate arvates vastupandamatu hõrgutis ning seetõttu turvavad nad täikarja kõigi vahenditega.

Mullamurelaste tõrjet tehes on oluline, et töölissipelgad kannaksid tõrjeained ka pessa. Putukamürgi pihustamine mullal sebivatele sipelgatele veel probleemi ei lahenda.

Järelikult peab tõrjeained segama mingi sipelgatele meelepärase toiduainega: mee, suhkru või siirupiga, mis lubaks ka pesas viibivatele sipeldatele lõpu teha.

Kui aga mürkide kasutamine pole teie meele järele, siis võib proovida mitmesuguseid maitseaineid, mis küll neid ei tapa, kuid peletavad eelmale. Paljud vist ei tea, et sipelgatele ei meeldi mõningad maitseained: kaneel, tšillipipar, Cayenne’i pipar jne.

Maitseainetega sipelgate vastu

Puistage vanaks läinud jahvatatud kaneeli sipelgate radadele, ümber pesa või siis otse pesaauku. Kui sipelgad aga kipuvad tuppa, siis aitab, kui lävepakk ja aknalaud Cayenne’i pipra ja õli seguga üle pintseldada. Sipelgatele ei meeldi ka niiskus, valage pessa vett ning peagi on probleem lahenenud.

Kolmas viis sipelgaid vaos hoida on lasta loodusel seda teha. Linnud, karihiired ja mutid kannavad selle eest hoolt, et sipelgate arvukus kontrolli all oleks. Nii et valik on teie.

Sipelgaid on mitmeid liike, kellest tuntumad, tänu kuhilpesadele, on kindlasti kuklased. Kõik sipelgad on sotsiaalse elukorraldusega putukad, mis eelkõige tähendab kolooniasisest tööjaotust.

Kogu koloonia kõige tähtsamaks liikmeks on kuninganna – paljunemisvõimeline emane, kelle ümber tiirleb kogu elukorraldus. Kõik ülejäänud kümned tuhanded töösipelgad elavad selleks, et kuninganna saaks rahulikult ja segamatult muneda.

Töölissipelgad hoolitsevad pesa eest, hangivad toitu ja toidavad vastseid. Ühesõnaga, sipelgad «mõtlevad» eelkõige tulevikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles