Ajaloost: Eksootiline kunstnik

Jaan Elken
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna 156 aastat tagasi, 7. juunil 1848 sündis Pariisis Prantsuse postimpressionistlik maalikunstnik Paul Gauguin. Juba keskeas mehena jättis ta perekonna ja töö, et pü-henduda kunsti teenimisele.

Gauguini kirev elutee kipub varjutama vaat et ta kunstigi: lapsepõlv Peruus; liitumine mereväega; börsimaakleri- ja panganduskarjäär ning abielu taanlannaga ja viis last; kaasaegse kunsti tippude kollektsioneerimisega alustamine. Viimane seik saigi saatuslikuks, soov kunstnikuks saada lükkas kodanliku elulaadi kõrvale, ta jättis perekonna ja asus 1891 elama Tahitile.

Gauguin otsis iseõppija innukusega inspiratsiooni kõigest eksootilisest – Jaapani puugravüüridest Egiptuse ja Hindu kunstini. Pariisi maailmanäitusel väljas olnud ülemeremaade kunst viis ta juba Bretagne’is elades arhailiste puuskulptuurideni ja pinnalise, hõõguvate värvilaikudega eksootilise maalilaadi formeerumiseni, mis tõelisi pärleid kunstiajaloo jaoks andis muidugi Tahiti-perioodil. Kooselu 14-aastase lapsnaisega ja moraalinormidest piiramata vabaduse nautimine sobis muidu konfliktse iseloomuga kunstnikule, ta hiilgeaja maalid näikse rääkivat soovide täitumisest ja küllastunud raugusest mitte ainult koloriidi osas.

Naistekarjast ümbritsetuna maalis ja puuris ta nende iseloome, pole paremat teed mingi kultuuri hingeelu mõistmiseks kui naise hinges sorimine. Gauguini Eesti uusvariant siin ja praegu on maalikunstnik Toomas Altnurme, kel pool eksootilist maailma läbi seigeldud, ja mitte turistina. Meil, ülejäänutel, tuleb oma plaanilist õppetööd läbi viia, tunniplaane ja aastaaruandeid koostada, üüriarveid maksta, et siis, kui kõik hästi on läinud, oma paarinädalasele break’ile saada: loomulikult kokkupakituna, illusioone müüva turismifirma vahendusel. Asi seegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles