Kommentaar

Paul-Eerik Rummo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Töötajasõbraliku firma konkursil vaadati nii üldist töötajasõbralikkust kui ka eraldi peresõbralikkust. Märgiti töötajate varustatust töövahenditega, tööülesandeid, puhkusegraafikuid ja tööalase enesetäienduse vajadusi, palgapoliitikat ja muud – kokku oli veerandsada erinevat näitajat, mille kohta nii töötajaile kui juhtidele küsimusi esitati.

Praegu olid vaatluse all eraettevõtted. Põhimõtteliselt näeksin hea meelega seda, et peresõbralikkuse pilootprojekte – näiteks lapsehoiuvõimaluste loomist – hakataks rakendama ka suuremates riigi- ja omavalitsusasutustes.

On saanud ilmseks, et Eesti ettevõtjate hulgas on juba tekkinud pere- ja töötajasõbralik hoiak – küsitletud ettevõtjate ringi on igal aastal lisandunud ka uusi. See omakorda kergendab rahvastiku arengustrateegia elluviimist, kus lapsevanema tööelu korraldamisel oluline roll. Loodetavasti tekib tulevikus noortele lapsevanematele rohkem paindliku tööaja kasutamise võimalusi jm. Mitte riik ei püüa tööandjaid inimlikkusele sundida, vaid ettevõtted ise on selleks valmis ning soovivad erinevaid võimalusi rakendada.

Kahjuks on Eestis aga veel ettevõtteid, kus lastega töötajat tööle võtta ei taheta – seal, kus tööpuudus suur, pääsevad lapserohked töötajad raskemini löögile.

Peresõbralikus firmas toimub:

• Töötaja lapse sünni ja sünnijärgse hoolduse toetamine

• Isale tasulise lisapuhkuse võimaldamine lapse sünni järel

• Osalise või paindliku tööajaga ning kodus töötamise võimaldamine sõltuvalt perekondlikest vajadustest

• Puhkuse võimaldamine sõltuvalt perekondlikest vajadustest

• Töötajate lastehoiu probleemide lahendamine

• Töötajate laste huvialaringides osalemise toetamine

• Laste koolivaheaja ürituse korraldamine või toetamine

• Töötajate ja nende pereliikmete kutsumine ettevõtte tähtpäevade tähistamisele ja pereürituste korraldamine

Allikas: Pere ja Kodu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles