Ellerino flöödilapsed tõid Hollandist esikoha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu plokkflöödiansambel Ellerino naasis Hollandist plokkflöödifestivalilt esikohaga, festivalil mängisid võidu Hollandi, Saksamaa, Inglismaa, Belgia, Taivani ja Eesti muusikud.

Mai lõpupäevil Hollandis Utrechtis peetud VII rahvusvahelisel festivalil anti ridamisi suurepäraseid plokkflöödikontserte, kus teiste seas astusid üles nimekad solistid Antonio Politano ja Carsten Eckert ning ansamblid Amsterdam Loeki Stardust Kvartet, Brisk Recorder Kvartet ja Malle Symen Kvartet.

Mainekas festival

Festivali ühe osana viidi läbi ka plokkflöödimängijate võistlus. Mõõtu võeti kolmes kategoorias – solistid, plokkflöödiduetid, -triod ja -kvartetid ning kvartetist suuremad plokkflöödiansamblid, kus mängitakse ka teisi pille.

Ellerinos kõlavad lisaks neljale plokkflöödile ka kellamäng ja löökriistad. «Tulime oma kategoorias kaheteistkümne võistleva kollektiivi seas esikohale,» rõõmustas Ellerino juhendaja Anneli Kuusk.

Kuuse sõnul kinnitab festivali mainekust seegi, et lõppkontserte tuli kuulama inimesi kogu Hollandist. «Saalis oli ka eesti plokkflöödivirtuoos Monika Ruusmaa, kes õpib Haagi Kuninglikus Konservatooriumis,» märkis Kuusk.

Festivali finaalkontsert oli Utrechti Konservatooriumi Vlissingeni saalis. Võistlejaid hindas üheksaliikmeline žürii.

Rohkem kui vilepill

Finaali pääsenud Ellerino mängis eesti rahvalaulude töötlusi. «Meid tunnustati ilusa tooni, hea intonatsiooni ja ansamblitunnetuse, ent ka huvitava koosseisu ja omanäolisuse eest,» rääkis Kuusk.

Tema sõnul on plokkflöödimäng muutumas Eestis järjest populaarsemaks. Paljudes muusikakoolides ja -stuudiotes õpetatakse plokkflööti ettevalmistava instrumendina, kuid on vähe neid koole, kus käsitletakse plokkflööti kui iseseisvat instrumenti.

«Meie muusikakoolides on levinud suhtumine: mis sellel vilepillil ikka mängida,» nentis Kuusk.

«Seevastu Hollandis on ammused plokkflöödihariduse traditsioonid ja seda muusikariista väärtustatakse. Haagi Kuningliku Konservatooriumi ja Amsterdami Konservatooriumi plokkflöödiosakonnas õpetavad maailma tunnustatuimad plokkflöödiprofessorid Paul Leenhouts, Adrienne du Clou ja teised,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles