Maalitud koerte kiituseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestlased on märganud, kui palju on Euroopa suurtes linnades koeri. Nad käivad inimestega koos, kammitud, riietatud ja vahel isegi värvitud väikesed puudlid ja muud koerad. Pariisis nad kakavad otseteed trotuaarile ja keegi ei tee sellest suuremat numbrit, nad on ju sõbrad.

Kadi Kängsepa maalinäitusel «Introvertaarium» on samuti palju koeri. Nad on asendanud noore maalija varasematel piltidel olnud inimfiguurid ja lasevad vaatajal pisut teisiti mõelda ja tunda.

Koerad on ju väga kommunikatiivsed loomad: vaatavad sulle pildilt otsa oma küsiva ja tungiva pilguga ja sa tunned end otsekohe nende maailma kaasa haaratud olevat, tunned nendega hämmeldust, üksildustunnet, mahajäetust ja kurbust.

Kohe näha, et Tartust

Kängsepa maale vaadates tunneb eksimatult ära, et see kunstnik on tulnud Tartu Ülikooli maalikoolist. Ta maalidel on nüansirikkalt läbimaalitud pindu ja hoogsa ekspressiivse pintsliga maalitud kõnekaid figuure, ükskõik siis, kas inimesi või koeri.

Nad ei järgi mingeid kindlakskujunenud trende, vaid on elavad ja soojad, kartmatult maalitud inimlikud lood asjadest meie ümber.

Võib-olla mõjutab Tartu maalijaid inimlähedasele mõtlemisele ülikooli vaimne õhkkond. Filosoofiat ja semiootikat ehk ei jõuagi tõsiselt õppida, aga nad on sealsamas käeulatuses ja jõuavad maalikunsti mingeid teisi, kaudsemaid teid pidi, nagu kunstis vahel juhtuda võib.

Ka Kadi Kängsepp on üks neist, kellele määrati (2002) vaid ülikooli maalitudengeile mõeldud Lembit Rändi nimeline stipendium.

Intelligentsed maalid võimaldavad dialooge ja mitmetasandilist mõistmist, aga pakuvad ka rõõmu mõne intensiivselt särava läbimaalitud kujundi või ootamatu sügavuseillusiooniga. Ta armastab maalida.

Are you my friend?

Võib-olla on nii palju koeri pääsenud maalidele seepärast, et kunstnik elab nüüd perega Kadriorus, kus akende all käib päeva jooksul suur hulk koeri oma inimestega.

Kohe näituse alguses asub maal kahe šiki peniga ja pildi all on kogu näitust mõtestav küsimus: «Are you my friend?».

Näitus

Kadi Kängsepp

«Introvertaarium»

Tallinnas Kastellaanimaja galeriis 4. juulini

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles