Kaheksa poolakat jooksid Hiiumaa juures jahiga karile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva pärastlõunal Hiiumaal Suursadama juures madalikule jooksnud jahi Silver II pardalt päästetud poolakad pidasid õnnetuse põhjuseks navigeerimisviga.

Avamerejahiga sõitnud neli meest ja neli naist olid teel Ahvenamaalt Mariehamnist Poolasse, kui puhanguti 18 meetrit sekundis puhunud tuul neid Hiiumaale paremat ilma ootama ajas.

Piirivalve pressiesindaja Uno Kanguri sõnul olid poolakad tahtnud ainult purjede jõul sadamasse sõita, sest rendijahil oli probleeme mootoriga. «Nemad väitsid, et navigeerisid valesti. Korralikku selle piirkonna merekaarti ei olnud neil ka,» edastas Kangur.

Ei tahtnud maale tulla

Jaht jäi madalikule 300 meetri kaugusel sadamast. Meeskonna kohale kutsutud piirivalvelaev PVL 106 ei saanud tugeva tuule tõttu alust lahti tõmmata.

Suursadamas kokana töötav Helle Raudsepp, kes esimesena jahti kaldalt märkas, kutsus appi ka oma kalurist mehe Rein Raudsepa, kuid ka kaluripaadil polnud õnne jahti kätte saada.

Pardal olnud poolakad keeldusid kaldale tulemast. Poole seitsme paiku olid nais ed nõus siiski jahi maha jätma. «Olukord oli ohtlik, aga mehed kanged,» kommenteeris Kangur, kelle sõnul tulid õhtu hakul ka mehed kaldale.

Suursadama kapten Sulev Vahter andis teada, et jahilt lahkunud kaheksa poolakat ööbisid ja sõid sadama ühiselamus ning tõid järgmisel päeval ka oma asjad aluselt ära.

Kokk Helle Raudsepp pakkus poolakatele suppi ja teed ning märkis: «Nad olid nii õnnetud.»

Päästavad jahti ise

Jahi madalikult lahtipäästmisega hakkavad piirivalveameti pressiesindaja sõnul tegelema poolakad. «Piirivalve asi on päästa inimelusid,» põhjendas ta.

Kuigi Rein Raudsepa sõnul oli alles nädal tagasi üks kaater Suursadama lähistel madalikul kinni, ütles sadama kapten Vahter, et tema siiski ei mäleta sealkandis lähiajast nii suurt õnnetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles