Mandela sünnipäeval esinevad suured staarid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelson Mandela.
Nelson Mandela. Foto: AP / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) ekspresident ja inimõiguslane Nelson Mandela saab laupäeval 91-aastaseks. Tema sünnipäeva tähistatakse nii LAVi pealinnas Johannesburgis kui ka New Yorgis.


New Yorgis korraldatakse Mandela auks kontsert, kus astuvad üles ka tuntud muusikud Aretha Franklin, Stevie Wonder, Queen Latifah, Wyclef Jean ja paljud teised. Üritusel on lubanud osaleda ka Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy abikaasa Carla Bruni, vahendas AFP.

Mustanahaliste õiguste eest võitlemiseks loodud apartheidivastase Aafrika Rahvuskongressi liider Mandela istus koos ühe oma mõttekaaslasega 27 aastat vangis, kus temast kujunes apartheidivastase võitluse sümbol.

Tema põhimõttest - võrdsus kõigi jaoks, sõltumata nahavärvist - kujunes rõhutud mustanahaliste vabaduspüüdlusi tiivustanud juhtlause.

Ta vabastati vanglast 1990. aastal ja valiti neli aastat hiljem apartheidijärgse LAVi esimeseks mustanahaliseks presidendiks. Mandelal, kelle isa suri aidsi, on suur roll võitluses aidsi ja HIVi vastu.

1993. aastal pälvis Mandela koos LAVi endise presidendi Frederik Willem de Klerkiga ka Nobeli rahuauhinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles