Reiljan: valitsus eelarve pärast omavahel ei võistle

Ülo Mattheus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Villu Reiljan väidab, et valitsusliidus võitlust eelarveprioriteetide pärast pole ning otsustamine, millisesse valdkonda kui palju raha suunatakse, alles käib.

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan, kui palju vastab homme kabinetti jõudev riigieelarve teie erakonna ootustele?

Protsess on pooleli ja selle käigus väga suuri kokkuvõtteid teha – palju Rahvaliidule, palju sellele, teisele või kolmandale – ei ole eriti asjakohane, sest ega meil ei käi kolme erakonna vahel mingisugune võitlus, et kes saab sendi rohkem, kes vähem. Katsutakse ikkagi ühist poliitikat kujundada.

Kas olete veendunud, et positiivsed lahendused leitakse ka teiste ministeeriumide jaoks?

Siseministeeriumi põhiprobleem on praegu see, et politseiuurijatel on väiksemad palgad kui prokuratuuri uurijatel, aga see peaks olema kogu riigi jaoks oluline. Ja seda kindlasti ka niiviisi vaadatakse.

Ainuüksi kaks teie partei juhitud ministeeriumi küsivad riigieelarvest kokku peaaegu miljard krooni lisaraha? Kas see ei ole tülinorimine?

Noh, on ju ennegi küsitud 400 miljonit ja 600 miljonit, aga eks siis lükatakse osa asju teise järjekorda. See on eelarveprotsessis tavaline.

Ega Rahvaliit ei hakka tulumaksureformi vastu tõrkuma?

On kokku lepitud, et puuduv summa kaetakse teiste maksudega. Ümberjagamisele minev protsent SKPst on sama, mis eelmisel aastal. Kavas on tõsta alkoholiaktsiisi ja hasartmängumaksu.

EMORi viimaste küsitluste järgi on teie erakonna reiting madal. Kas see ei ahvatle teid tegema midagi erakordset?

Poliitikat tehakse ikka programmide ja põhimõtete, mitte reitingu alusel. EMORi uuring minu und lühemaks ei tee.

Järelikult on ka eelarves teie prioriteetidega kõik korras?

Et lõplikku kokkulepet veel ei ole, siis ei saa mitte keegi väita, et kõik on korras, ja keegi ei saa väita, et ei ole korras. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles