Odavam viin kasvatab Soomes joomarlust

Ülo Mattheus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast seda, kui Soome Eesti-suunalise viinaturismi piiramiseks kange alkoholi aktsiisi langetas, sagenesid seal mail purjuspäi seaduserikkumised.

Soome uudisteagentuuri STT teatel on politsei poolt kinni peetud purjus sõidukijuhtide arv Soomes viimase poole aastaga kasvanud 17 protsendi ehk 13 000 juhtumi võrra. See tuleneb sealse politsei hinnangul suures osas kange alkoholi aktsiisi hiljutisest 30-protsendilisest langusest.

Muutused tänavapildis

«Muutusi on otseselt näha tänavail, kus võib kohata aina rohkem raskes seisundis inimesi,» kommenteeris STTle Vantaa politsei vanemohvitser Seppo Kujala. Tema hinnangul on aktsiisilangus muutnud soomlaste tarbimisharjumusi – lahja alkoholi asemel manustatakse rohkem kanget.

STT andmeil on Soome politsei viimase kuue kuu jooksul kinni pidanud kokku

50 000 inimest, mis on kümme protsenti rohkem kui möödunud aasta samal perioodil. Üheksa protsendi ehk 14 000 juhtumi võrra on kasvanud ka vägivaldsete rünnete arv.

Viinaturismi piiramine

Uudist vahendanud Prantsuse agentuuri AFP teatel alandas Soome alkoholiaktsiisi selleks, et piirata soomlaste viinaturismi Eestisse. Kui Eestis maksab liiter viina vaid 7 eurot (ligikaudu 110 Eesti krooni), siis Soomes tuleb viinaliitri eest maksta 30 eurot (ligikaudu 470 krooni), teatas agentuur.

Hiljuti tehtud arvutuste kohaselt on alkoholiaktsiisi alandamine kasvatanud Soome enda alkoholimüüki 10–15 protsendi võrra. See algatas Soomes debati küsimuse üle, kas oleks võimalik aktsiisi taas tõsta.

Tänavu mais toimunud Soome ja Eesti peaministrite kohtumisel julgustas Soome peaminister Eestit kange alkoholi aktsiisi tõstma.

Juba kohtumisele järgnenud päeval teatas rahandusminister Taavi Veskimägi kavatsusest tõsta 2005. aastast kange alkoholi aktsiisi 20 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles