Valitsus sihib alkoholiaktsiisi tõstmisega mitut eesmärki

Ülo Mattheus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholilett
Alkoholilett Foto: Peeter Langovits

Kuigi valitsus põhjendas alkoholiaktsiisi tõstmise kava sooviga edendada rahva tervist, tunnistas rahandusminister Taavi Veskimägi, et asja taga on ka suundumus tarbimise maksustamisele.

«Kui me tahame vähendada otseseid makse – mis on Eesti ettevõtjate konkurentsivõimet silmas pidades igati õige –, siis tuleb see kompenseerida kaudsete maksudega,» ütles Veskimägi Postimehele. «Mina olen alati pidanud õigeks seda, et vähendame otseseid makse, jätame inimesele rohkem raha ja maksustame pigem tarbimist ja erinevaid pahesid – tubakat, hasartmänge, alkoholi.»

Liiga kättesaadav

Veskimägi sõnul jääb seega inimese enda otsustada, kuidas ta tänu tulumaksumäära vähenemisele vabanenud raha kasutab.

Aktsiisitõusu algne mõte lähtus ministri kinnitusel kõigele vaatamata siiski rahva liiga suurest alkoholilembusest, mida soodustab ka viina madal hind.

«Kui viie aasta jooksul on leib kallinenud 30%, siis kange alkoholi hind on jäänud sisuliselt samaks ja selle kättesaadavus muutunud mitu korda paremaks,» väitis Veskimägi. «Alkoholi hinna kallinemine vähendab alkoholi tarbimist muuhulgas ka noorte hulgas, kes on minu arvates ühed hinnatundlikumad tarbijad.»

Sotsiaalminister Marko Pomerants nimetas alkoholiaktsiisi tõusu osaks meetmetest, millega valitsus tuli välja kevadel, mil kõne all olid reklaamipiirangud ja alkoholi kättesaadavuse vähendamine noorte hulgas.

Riigile odavad meetodid

«Need on meetodid, mis on riigile suhteliselt odavad, et alkoholi tarbimist vähendada,» selgitas Pomerants. Kuna õlleaktsiis alates kuuest mahuprotsendist suureneb, siis mõjutab aktsiistõus tema hinnangul ka õlle tarbimist noorte hulgas.

Eesti Lastevanemate Liidu peasekretär Kaur Hanson leiab, et noorte tervise huvides tuleks tõsta eelkõige lahjema alkoholi hinda, sest just seda tarbivad noored rohkem.

«Mina ei näe peale õlletootjate lobi ühtegi põhjust selleks, et kange alkoholi aktsiis peaks olema suurem kui õllel või siidril, mida noored tarbivad palju rohkem,» mainis Hanson. «Aktsiise võib ja tulebki tõsta, kuid siiski vaid selle piirini, et aktsiisitõusuga ei kaasneks salaviina ja puskari levik.»

Koolipsühholoog Lia Listeri hinnangul on noorte alkoholilembuse taga aga eelkõige see, et noored on jäetud oma probleemidega üksi ja haridussüsteem pole valmis neid tegelikult aitama.

«Palju on räägitud, et noortel pole midagi teha ja tuleks arendada huviharidust, aga psühholoogiline pool on jäetud täiesti käsitlemata,» leidis koolipsühholoog Lister. «Küsimus ei ole lõpuks alkoholi hinnas, sest Kopli lapsed on ju ka liimi nuusutanud. Küsimus on selles, et stressis noored otsivad teid, kuidas reaalsusest põgeneda.»

Ühe meetmena, kuidas piirata alkoholitarbimist noorte hulgas, arutas Riigikogu kevadel ka noorte liikumiskeeldu öisel ajal ja alkohoolsete jookide reklaami vähendamist, kuid asjakohane eelnõu jäi vastu võtmata.

Arvamus

Taavi Veskimägi
rahandusminister

Leidsime, et sigarettide aktsiisi täiendavalt tõsta ei saa, kuna see tähendaks ilmselt salaturu suurenemist. Alkoholi puhul, me usume, nii ei juhtu, sest maksu- ja tolliameti suutlikkus on tugevnenud, rakendunud on aktsiisiladude süsteem ja seega salaturgu ei tule. See tähendab, et inimestele muutub alkohol kallimaks ja selle kättesaadavus väheneb, ning seda eriti noorte hulgas.

Marko Pomerants
sotsiaalminister

Kui mingisuguseid makse tõstetakse, siis sellel ei ole ainult üks eesmärk, vaid on erinevad eesmärgid. Ja eks makse kehtestatakse tõepoolest ka maksude enda pärast.

Juhan Parts
peaminister (valitsuse pressikonverentsil 12.08)

Kui me vaatame statistikat, mis puudutab Eesti inimese tervise näitajaid, ja võrdleme meetmeid, mis on tegelikult riigi valitsuse ja parlamendi käes, siis alkoholiaktsiisi nö korrastamine on kindlasti efektiivseim meede – kui need kaks asja kokku siduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles