Otsa-kool teeb «West Side Storyt»

Ia Remmel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Georg Otsa nimeline Tallinna muusikakool avab täna oma õppeaasta Bernsteini muusikaliga «West Side Story».

Tundub, et muusikale lavastatakse aastast aastasse väga palju. Otsa-kooli direktor Madis Sandergi lausub esiotsa, et praeguses muusikalide ülekülluses peaks vist kuskile mujale jahimaale kolima, kuid lisab samas: «See on meie koolis õpitavatele erialadele mõeldes nii sobiv ja oluline asi teha.»

Sanderi arvates peavad õpilased muusikakoolist saama kõige paremat ja võimalikult tänapäevast haridust. «Otsa-kool on kutsekool ja peab andma kutse. Kui keegi õpib kokaks, siis ta läheb praktikale kuhugi kööki ja teeb seal süüa. Muusikaõpetuses peame samuti n-ö «vee basseini laskma», siis on näha, kas osatakse ujuda või ei.»

Kooli oma lavamuusika

Muusikalavastustel on Otsa-koolis omajagu pikk ajalugu: kümme aastat tagasi tuli lavale Urmas Sisaski «Kuri kuningatütar», lauluosakonnas on aastaid lavastanud operette Tiit Tralla. «West Side’ile» eelnes «Minu veetlev leedi» 2003. aastal Liisi Koiksoniga peaosas.

Nii «Veetleva leedi» kui «West Side Story» on koolis lavastanud Ivo Eensalu. Tema arvates on «West Side Story» noortele sisuliselt lähedane ja sobiv. «Siin on samad probleemid ja mõnedki kooli õpilastest on ise tulnud sealt, kus kambad tegutsevad.»

Kuigi «West Side» on noortele omajagu keerukas tükk, võidab lavastaja arvates nende entusiasm ja huvi raskused.

«Asjatundja võib öelda – hullud olete, et sellise asja ette võtate! Teatud risk see on, aga ka eneseületamine, ilma selleta inimene ei arene. Publik ei nõuagi neilt õpilastelt veel niisugust osategemist kui teatrikogemusega näitlejalt. Kui vaataja näeb, et nad sobivad oma rolli, teevad innuga ja sära on silmis, siis antakse paljud asjad andeks. Mõni kaotab, mõni jälle võtab ennast kokku ja võidab. Nagu olümpiamängudel.»

Proovid õiges miljöös

Augusti lõpul toimus Kiviõlis treeninglaager, kus muusikal lavavalmiks harjutati. Laagri lõpetas kontsert Kiviõli keemiatehases.

«See miljöö oli seal super, täpselt vastav selle loo algsituatsioonile, kust kampade vaim alguse saab,» ütleb Ivo Eensalu. «Kilomeeter maad tuli esinemispaika kõndida, läbi suitsu, tsisternide ja torude vahelt, see oli juba iseenesest hea sisseelamine.»

Suur tehaseruum oli rahvast täis ja publiku hulka oli isegi alahinnatud – toole jäi väheks ja osa rahvast seisis püsti.

«Salme kultuurikeskusesse me muidugi niisugust lavakujundust ei saa nagu Kiviõlis. Me isegi otsisime Tallinnas sarnast kohta nagu Kiviõli keemiatehases, ja isegi leidsime, aga kõik, mis selle tarvis oleks tulnud üles panna, oleks läinud tohutult kalliks. Eks Tallinnas tuleb siis nii, nagu ikka teatritükki tehakse. Püüame millegi muuga, noorte mänguoskuse, temperamendi ja suure tahtmisega tükki teha.»

«West Side Story» esietendub täna Tallinnas Salme kultuurikeskuses, järgmised etendused 5., 10., 11., 12., 17. ja 18. septembril

Muusikal

Otsa-kooli muusikal «West Side Story»

Lavastaja Ivo Eensalu, dirigent Hando Põldmäe, muusikajuht Leelo Talvik, tantsujuht Maido Saar, lavakujundus ja kostüümid Liina Tepandi

Peaosades Hatuna, Uku Suviste, Kristel Laas jt Otsa-kooli õpilased ning kooli sümfooniaorkester

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles