Muusadel on Poe tänava parki edaspidigi asja ainult telkides

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnapea kohuseid täitev Laine Jänes välistas reedel Tartu kunstimuuseumi ja Lutsu raamatukogu ühise hoone ehitamise Poe tänava äärsesse parki, viidates, et linna eelistus on see pargiala säilitada.

Kahe kultuuriasutuse ühishoone tutvustusüritus «Muusad kolivad parki» reedel ja laupäeval sai sellega kohe alguses minoorse alatooni.

«Detailplaneering on algatatud, et teema läbi diskuteerida,» möönis Jänes. «Me ei soovi siiski seda ala taashoonestada. See park on linna külalistele ja elanikele küllaltki omaseks muutunud ja peaks säilima.»

Põletavamad probleemid

Sellise avalduse tegi Jänes tund pärast muusadeürituse algust ja vahetult pärast kohtumise lõppu raekojas, kus kultuuriminister Urmas Paeti, kultuuriministeeriumi kantsleri Siin Suklese ja ministeeriumi muuseuminõuniku Peeter Maueri osalusel oli arutusel kõnealuse maja ehitamine, täpsemini küll ehitamata jätmine.

Teatavasti tegi kultuuriminister kevadel Tartu linnale ettepaneku alustada nende asutuste ühise hoone ehitamise üle läbirääkimisi. Tartu kunstimuuseum on riigimuuseum. Kavandatud hoone umbes 17 000 ruutmeetrist kolmandikku vajanuks kunstimuuseum ja vähemalt kolmandiku ulatuses oleks ehitust seega rahastanud ka riik.

«Linnaraamatukogu vajab arendamist, muuseumi maja on veel hullemas olukorras. Need asutused võiksid olla koos,» rääkis Jänes.

«Muuseumi ja raamatukogu hoone teema on aktuaalne. Kuhu ja millal ehitatakse, pole selge. Sada miljonit on vaja ainuüksi raamatukogule. Hetkel näen linnas küll mitmeid põletavamaid probleeme, mille lahendamiseks raha kulutada,» lisas ta.

Kultuuri ja hariduse valdkonna abilinnapea linnapea ülesannetes Jänes meenutas ka, et suurtest kultuuriobjektidest on esimeses järjekorras plaanis valmis ehitada teaduskeskuse Ahhaa uus maja, mille hinnana on nimetatud 120 miljonit krooni. Kahe suure kultuuriobjekti üheaegne rajamine pole Jänese sõnul Tartule jõukohane.

Jänes siiski ei välistanud, et kunagi jõuab järg ka raamatukoguni: «Jätkame koha otsinguid. Lähtuvalt hoone funktsioonidest ei saa see olla linna ääres.»

Muuseum tuleb

Lutsu raamatukogu direktor Asko Tamme võttis uudise teadmiseks mõru näoga. Tartu kunstimuuseumi direktor Heiki Pärdi avaldas lootust, et linna öeldud ei polnud siiski kategooriline.

Kultuuriminister Urmas Paet nentis aga, et kohtumine raekojas ei jätnud võimalust linna seisukoha kaksipidi mõistmiseks. Samas kinnitas ta, et ministeerium ei tagane plaanist kunstimuuseumile uus hoone ehitada.

«Meie poolt on klaar, et kunstimuuseumile, mis on riigimuuseum, tuleb lahendus leida. Olukord Vallikraavi tänava majas pole sobiv kunsti tutvustamiseks ega säilitamiseks,» kostis kultuuriminister. «Kui linn raamatukoguga ei tegele, hakkame muuseumihoonele krunti otsima.»

Linna keeldumise taustal on ehk huvitav teada, et kultuuriministeerium on tuleva aasta riigieelarve projekti kahe asutuse ühise maja projekteerimiseks kirjutanud pool miljonit krooni. Reedese seisuga oli see rida veel eelarves sees.

Laine Jänes avaldas muusadeüritusele Poe tänava pargis aga tunnustust ja sõnas, et oleks tore, kui see saaks traditsiooniks.

Lutsu raamatukogu oli telgis avanud lugemissaali, kus sai raamatuid lugeda ja laenata, samuti end lugejaks kirja panna. Kohtumised kirjanikega peale selle. Kunstimuuseum oli organiseerinud kohtumisi kunstnikega ja kunsti töötoa. Seega: telkidega on mõlemad asutused ses pargis teretulnud.

Kas Poe tänava pargis võiks olla kunstimuuseumi ja raamatukogu maja?

Tiina Tihamets

Pensionil õppejõud

Minu arust võiks siin olla küll. See on hea koht. Kui parki kõrval ka alles jääb, ei saa midagi vastu olla.

Liis Keerberg

Juuraharidusega luusija

Ma arvan, et raamatukogule oleks see koht päris hea. Ühes kunstimuuseumiga oleks see tõeline kultuurikeskus südalinnas.

Vallo Toomla

Usuteaduse tudeng suhkrumandliletist

Ei sobi. See on mulle kui Tartu alalisele elanikule tähtis koht, kus saab jalga puhata ja õhku hingata. See annab kesklinnale avarust. Mida rohkem on südalinnas parke, seda parem. Ehk leiavad muu koha.

Peep Kasemets

Pärnakas

Kesklinnas peaks õhku ja avarust olema. See on ilus park, miks ei võiks see jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles