Meediaarvustus: Sõõm värsket õhku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Rännud Kersnaga. Kambodža», ETV, 26. september

Jälestan reisisaateid. Ja neid liivakoogi meistreid, kes kulgevad lobedas olekus ühest turistilõksust teise ja üritavad oma isikliku sarmiga varjata sisutut juttu ja tühja kaadrit, mis peab haipima mõne turismifirma reisipaketti. Selle jura taustal on Kersna rännusaade kui sõõm värsket õhku. Ajakirjanik provotseerib, mängib, riskeerib. Kahjuks pole talle toeks National Geographicu rahalaeva (st süvenemisvõimalust).

Kõik, mida näeme, on võetud üles käepäraste vahenditega – vahel huilgab tuul või on kaadritagune automüra nii tugev, et jutust on raske aru saada. Tõsi, mida saade edasi, seda paremaks on heli läinud (või olen Aasia olmemüraga ära harjunud).

Ja heldima paneb, et ajakirjanik pole laisk ega mugav, viitsib ronida päikesetõusuks kõrge mäe tippu või motikaga kimades tänavaliikluses eluga riskida. Proovib pirtsutamata kohalikku toitu ja naudib seda. Ja hoolib neist, kellega ekraanil põgusalt kokku saab.

Ei saa salata, et Kagu-Aasia sümpatiseerib siinkirjutajale Kersnatagi. Aga sedapuhku ei riku ajakirjanik midagi ära. Üks lapsemeelne kant, ja Kersna eksponeeribki seda mõnusas naiivivõtmes. Minu aastatetagused Vietnami-mälestused elustusid kohe, kui nägin teda maosuppi söömas. Kambodža reisikirjas oli elulaadi reportaaži vähem, kuna ajalugu tahtis rääkimist. Mis juhtus? Ajakirjanik jäi varemete vahele vangi: enam polnud seda poisikeselikku õhinat, mis oli pannud elama olmeetüüdid. Just kui oleks tegija tahtnud süveneda, aega maha võtta, aga...

Metsiku tempoga kulgeb reisisellide ränd – juba saate montaaž on väga tihe. Sellest johtuv pealiskaudsus ei aja südant pahaks. Tänu rändurile, kes suudab paari lühikese isikupärase lausega ennast kuulama panna. Nii et hea sõna ja stiilitunne võluvad. Raadioinimese sõnatundlik kõrv lööb nurru. Muide, suuremat komplimenti telemehele teha ma ei oska. Ühesõnaga mees teab, mida mees tahab, ja selline professionaalsus soojendab südant. Isikupärast rääkimata. See kas meeldib või mitte. Mulle meeldib.

Järgneva nädala jooksul hindavad Eesti meediamaastikku Vikerraadio saatejuhid. Toimetaja Maris Johannes juhib pühapäeviti kell 17.05 algavat saadet «Teatrimagasin».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles