Antarktika ekspeditsioon vajab 8,7 miljonit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Antarktika retke ettevalmistav MTÜ taotleb riigilt järgmiseks aastaks 8,7 miljonit krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Selle raha eest saaks alustada laevaehitust ja osta Soomest polaarjaama, ütles MTÜ juht Mart Saarso. «Polaarjaama ostmiseks on soomlastega läbirääkimised ka juba peetud.»

Valitsus oma heaks kiidetud riigieelarveprojektis ekspeditsioonile raha ette ei näinud, ainuke lootus on Saarso sõnul, et riigikogu miljonid eelarvesse hääletab. Rahastamine toimuks välisministeeriumi eelarvest.

Saarso sõnul võetakse Eesti projekti polaaralade uurimisega tegelevas maailmaorganisatsioonis väga tõsiselt. «Väga kahju oleks seda positsiooni käest lasta ja siis kümne aasta pärast seda uuesti üles töötama hakata,» ütles Saarso.

Kokku 26 miljonit krooni maksva projekti toetamiseks on vaja poliitilist otsust, riigi huvi ja toetuse korral toetaksid Saarso kinnitusel ekspeditsiooni ka suured erafirmad.

Saarso meelest on riigi senise vähese huvi põhiprobleem selles, et ekspeditsioonis ei nähta homme tõusvat tulu. «Eestis tekib arengupeetus, kui me ei suuda langetada otsuseid, mille perspektiiv kestab üle kahe valimistsükli. Ja see pole ainult selle projekti probleem,» lausus Saarso.

Projekti toetavad 12 Eesti teadusmaailma suurkuju ja välisministeerium, selle on heaks kiitnud väliskomisjon ning teadus- ja haridusministeerium. «Ma küsiks, et kui kõik seda projekti kiidavad, siis mille taga asi on,» ütles Saarso. «Kui nende 12 inimese seisukoht ei loe, siis kelle oma üldse loeb?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles