Tartu lapsed versus üliõpilased Tartus

Anneli Kannus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu vastvalitud linnapea Laine Jänes vastas möödunud volikogu istungil diplomaatiliselt: «Kutsehariduskeskus on olnud linna oma vaid kolm aastat ja kõike ei jõua korraga teha.» Kuid mind see vastus ei rahulda. Selline vastus ei peaks rahuldama ka teisi tartlasi.

Ütlesin meerile, et Tartu Ülikool pole Tartu oma, küll aga on Tartu omad lasteaiad, põhi- ja gümnaasiumiharidust andvad koolid ning kutsehariduskeskus. Kolm miljonit krooni linnaeelarvest pole tegelikult suur summa, ühele lasteaiale tähendaks see aga põhjalikku tänapäevastamist. Seevastu kolm miljonit krooni ülikoolile oleks vaid piisk merre.

Üliõpilane on täiskasvanud inimene, kes peaks ise hakkama saama. Hea õppimise puhul saab ta õppetoetust ja perekonna kehva sissetuleku korral sotsiaalabigi. Üliõpilane ei ela hiilgavalt, kuid täiskasvanuna on tal võimalik oma olukorra parandamiseks näiteks tööle asuda.

Lasteaialaps seevastu ei tule iseendaga toime, vaid vajab otseselt linna abi.

Miks on paljudel Tartu lastel sügisel sageli nohu? Muidu terve ja tubli laps, aga lasteaias ilma nohu ja köhata ei saa. Miks siis? Sest et lasteaias on vanad aknad ja tuul puhub läbi, lasteaed ei lülita sisse kütet, sest muidu ei pea eelarve vastu.

Lasteaias ei saa hästi päeval magada, sest päike paistab sisse, aga päikest mitteläbilaskvad katted iga rühma akna ees on liigne luksus.

Lastel oleks soovitav võtta kodust mänguasju lasteaeda kaasa, sest lasteaial neid ei jätku. Valgustusest ma parem ei räägi. Samas tasuvad lapsevanemad iga kuu juba üle 600 krooni lasteaiakulusid.

Kõige selle tõttu võiks linn asuda tegelema lasteaedade probleemidega, alustades lihtsaimast, mida saab teha – vähendada köhas ja nohus laste hulka. Seejärel asuda ka teisi küsimusi lahendama.

Mida teha koolilapsega, kes on vale kõrgusega tooli ning kitsa lauavahe tõttu jäänud kühmu? Kes maksab kinni selle lapse taastusravi?

Linnapea võib küll öelda, et koolisööklad on korda tehtud ja lasteaedade elektrisüsteem on päevakorral, kuid millised on meie prioriteedid? Kas iseenda eest mitte seista suutev lasteaia- ja koolilaps või üliõpilane?

Loomulikult on sõbralik žest toetada üliõpilasküla ning Tartu Ülikooli peahoone vundamendi kindlustamist. Loomulikult on ülikool oluline. Kuid vaevalt ülikool siit ära kolib, kui Tartu teda mõnda aega üldse ei toeta.

Ülikoolgi saab aru, et praegused lasteaia- ja koolilapsed tulevad ükskord neile õppima, ning kindlasti ta ei soovi, et tulevased üliõpilased võtaksid tervislikel põhjustel pikki akadeemilisi puhkusi.

Tartu linnal tuleb tunduvalt enam tähelepanu pöörata neile linnakodanikele, kellest tulevikus sõltub linna areng. Täna kaugemale vaadates peame tunduvalt enam tegelema lasteaia- ja koolilastega. Ainult siis võime loota, et järeltulev põlvkond tahab olla ja jääda tubliks tartlaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles