Kas naised saavad Eestis meestest ebaõiglaselt vähem palka?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

August Kull , ASi Thulema juht:

Usun, et meeste ja naiste palkade teema on Eestis ülepingutatud. Palgavahe tuleb eelkõige sellest, et mehed ja naised tegutsevad erinevates valdkondades. Meessoost õmblejaid leiab vähem kui meessoost puuseppi. Vähemalt oma ettevõtte näitel julgen kinnitada, et sama taseme ametikohtadel ei saa mehed rohkem palka, sest palgatase sõltub konkreetsest ametikohast, mitte sellest, kas seda tööd teeb mees või naine. Kord näiteks oli nii, et pidin ametikohale valima mehe, sest ei suutnud maksta palka, mida kohale sobinud naine tingimuseks seadis.

Harri Taliga , Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees:

Statistiline vahe meeste ja naiste palkades on olemas, kuid minu teada ei ole Eestis piisavalt põhjalikult veel uuritud, miks need erinevused on sellised ja millised on põhjused. Kuid arvan, et palkade vahe tuleneb siiski sellest, et naised töötavad meestest enam madalamapalgalistel ametikohtadel ja meestest erinevates valdkondades. Igal juhul julgustan kõiki inimesi oma õiguste eest võitlema. Seni ei ole õnneks ükski naine pöördunud ametiühingute poole sellise kahtlusega, et temaga samaväärsel ametikohal olev mees teenib temast rohkem.

Ülo Kristjuhan , TTÜ majandusteaduskonna dotsent:

Suuremaks põhjuseks pean palgaerinevuste puhul seda, et naised ja mehed töötavad erinevates valdkondades. Mitmed uuringud on näidanud, et mehed töötavad tegelikult rohkem ja teevad pikemaid päevi kui naised. Neid põhjuseid, miks meeste palk suuremaks kujuneb, on lisaks veel mitu. Kuid et Eestis on üleüldine palkade diferents suur, väljendub see kindlasti ka naiste ja meeste palkades. Arvan, et suurem võitlus võrdõiguslikkuse eest jõuab Euroopa riikide eeskujul õige pea Eestisse ning selle tulemusel väheneb ka meeste ja naiste palkade vahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles