Teatrimaja asub kultuurkapitali aitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Kultuurkapitali juhataja Ülle Koppeli sõnul oleks linnalt Jaama 14 hoone endale saamine kultuurkapitalile suureks abiks, sest hoone väljarentimisest saadavad summad aitaksid katta kultuurkapitali tegevuskulusid ning nii jääks rohkem raha stipendiumideks. Maja kordategemiseks vajalikud miljonid kroonid võiksid tulla fondidest ning linnalt.
Tartu Kultuurkapitali juhataja Ülle Koppeli sõnul oleks linnalt Jaama 14 hoone endale saamine kultuurkapitalile suureks abiks, sest hoone väljarentimisest saadavad summad aitaksid katta kultuurkapitali tegevuskulusid ning nii jääks rohkem raha stipendiumideks. Maja kordategemiseks vajalikud miljonid kroonid võiksid tulla fondidest ning linnalt. Foto: Postimees.ee

Linnavalitsus on valmis andma Tartu Kultuurkapitalile Jaama tänavas asuva endise Teatrilabori hoone, mille väljarentimisest saadav raha aitaks kultuurkapitali hinges hoida.

Kultuurkapitalile uue hoone leidmisega on linnal suhteliselt kiire, sest tuleva aasta 5. aprillil saab läbi aeg, mil kultuurkapital sai hallata Vilhelm Fischmannile kuuluvat maja Raekoja platsil, selle pealt teeniti aastas umbes miljon krooni.

Austraalias elavate Fischmannide esindaja Eestis Kaljo Preem pidas väga tõenäoliseks, et Vilhelm Fischmanni pojad hakkavad kultuurkapitaliga sõlmitud koostöölepingu lõppemise järel seda hoonet ise majandama.

Läinud aasta lõpul ütles Vilhelm Fischmann Tartu Postimehele, et nende perel on soov pärast 2005. aasta 5. aprilli ise sellest majast rohkem teenida. Seni said omanikud maja rendisummadelt kümme protsenti, ülejäänu jäi kultuurkapitalile.

Eile ütles Kaljo Preem Tartu Postimehele, et kultuurkapitali senised ruumid jäävad neile kindlasti edaspidigi tasuta kasutada.

Tegevuskulude katteks

Jaama 14 asuv endine Tartu Teatrilabori maja, mis suvel oli antud kasutada Emajõe Suveteatrile, pole Tartu Kultuurkapitalile loomulikult selline kuldvasikas kui Raekoja platsi suur hoone.

Kuid kultuurkapitali nõukogu esimehe Helmer Jõgi sõnul oleks abiks seegi, kui maja rendisummadega saaksid kaetud kultuurkapitali tegevjuhtkonna kulud.

Linnapea Laine Jänese sõnul on kultuurkapitalile uue tuluallika leidmine asutuse jätkamise või tegevuse lõppemise küsimus.

Jänese hinnangul poleks kultuurkapitalil suurt mõtet, kui ta ei saaks ise raha juurde teenida.

Jõgi väitel rahuldaks Jaama tänava maja kultuurkapitali, rohkem kui 400 ruutmeetri suuruses hoones võiksid tema hinnangul koha leida mitmed kultuuriasutused, näiteks ka rahvaülikool.

Vaja miljoneid kroone

Uudis, et kultuurkapital ise võib jätkata senisel pinnal Raekoja platsi ääres, tegi Tartu Kultuurkapitali juhatajale Ülle Koppelile heameelt.

«Siis saaksime Jaama tänava majas veel ühe ruumikese välja rentida,» põhjendas ta. «Aga et senine asukoht alles jääb, pole ju veel ka kindel.»

Jõgi sõnul peab Jaama tänava maja puhul esmalt vaatama, millises seisus see on ja kui palju maksaks renoveerimine.

«Täna on seda summat väga raske öelda, võibolla on kuu aja pärast miski juba selgem. Igatahes tahame kultuurkapitali nõukogu järgmise koosoleku novembri algul Jaama tänava majas pidada, siis näeme olukorda oma silmaga,» märkis Jõgi.

Laine Jänes ütles, et hinnanguliselt kulub Jaama 14 hoone kordategemisele 12 miljonit krooni. Linnapea nägemust mööda võiks vajamineva summa saada Euroopa fondidest – üks võimalikest olevat juba silmapiiril – ja investoritelt, aga ka linnalt.

«Praegu on Jaama 14 majas tegevus vaid suviti, kui seal on Emajõe Suveteater,» märkis Jänes. «Tähtis on see ajalooline maja kultuuri heaks tööle panna, ja seda aasta ringi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles