Tallinn – talentide linn

Tõnis Palts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Tallinna linnapeaks valitud Tõnis Palts peab pealinna edukuse võtmeks kolme «T»-d: tehnoloogia, talent, tolerants.

Tallinnas on tehtud palju ilusaid arengukavasid, mis lubavad igale alale keskpäraselt head elu. Aga ei midagi erilist, ei midagi silmatorkavat. Täpsustamata on jäetud, kes seda head elu loob, kes meelitab kohale investorid ja tekitab tulu? Nii edasi ei saa, aitab lõpuks keskpärasusest. Kui me tahame paremini elada, peame esitama küsimuse, mis teeb Tallinna edukamaks kui tuhanded linnad ümberringi, Euroopas ja maailmas.

Mõni linn on valmis otsima kuulsust kõvera torni või veidra raehärrakostüümiga. Aga mis Tallinna tõeliselt eristaks, oleks suurim talentide kontsentratsioon iga linna ruutkilomeetri kohta, andekad inimesed. Kunstnikud ja programmeerijad. Arhitektid ja kinoprodutsendid. Disainerid ja muusikud. Insenerid ja õpetlased. Näitlejad ja filosoofid.

See tooks Tallinna nii töökohad kui meelelahutuse. Ühtviisi täituksid eluga meie tehnopargid ja ööklubid, teatrid ja teaduskeskused. Miks seda vaja on? Ainult nii on võimalik tagada, et just Tallinnas on kõige kiiremini kasvav elatustase. Teisisõnu: Tallinnas peab olema lihtne leida hästitasuvat tööd.

Mida selleks teha, kuidas muuta linn noortele talentidele ligitõmbavaks? Kuidas luua keskkond, kuhu tekib edukaid ettevõtteid, mis maksavad varsti paremaid palku kui Helsingis?

Kõige lihtsam ja kõige olulisem on luua kasvavatele talentidele parimad tingimused oma ande äratundmiseks ja väljaarendamiseks. Investeerida haridusse, remontida koolimajad, motiveerida õpetajaid. Käivitada kõigile soovijatele huvialaringid ja tagada vahendid igakülgseks arenguks. Anda võimalus sportlikele ja tervislikele eluviisidele, pakkuda valikuid meelelahutusega tegelemiseks.

Järgmiseks tuleb anda noortele annetele võimalus ennast teostada, edasi õppida ja elu nautida. Käivitada Tallinna Ülikool ja kutsuda siia anderikkaid tudengeid kogu maailmast. Lükata uus hoog sisse kultuurielule. Kui rahvaesindajad on otsustanud kunstimuuseumi hiigelkulutuse teha, tuleb muuseum ruttu valmis ehitada ja inimestega täita. Kumu ei tohi jääda tühjalt seisvaks priiskamise pühamuks, sellest peab saama Põhjala kultuurimeka, kus toimuvad rahvusvahelised suurüritused, festivalid ja väljapanekud.

Seda on vaja, sest kui me tahame, et tallinlane tunneks, et tema elu võimalus on just siin, ja mitte mujal, peab linn seadma esikohale inimese. Tema loovuse, tervise, heaolu. Just seepärast tuleb õhutada inimesi sportima ja tervislikult elama, korraldada sporti propageerivaid rahvaüritusi ja avada kasutamiseks rahvaspordirajatisi. Jalgrattateid ja suusaradu. Spordihalle ja rulluisuparke. Ehitada ja anda investoritele soodustusi ujulate, aeroobikasaalide ja palliplatside rajamisel. Julgustada meelelahutustööstust pakkuma uusi vaba aja veetmise võimalusi. Kui ajakiri Time oma artiklis leidis, et Tallinn on Euroopa ööelu ja meelelahutuse uus pealinn, siis äkki saab seda kuulsust ära kasutada?

Aga me teame, et kõik ülalloetletu jääb vaid helesiniseks unistuseks, kui me ei taga iga tallinlase turvalisust. Sest ka turvalisus on väärtus, mille poolest talentide linn kindlasti peab silma paistma. Usun, et siingi saaksime asjad väga kiiresti paremusele pöörata, kui vaid veidi pingutaksime. Näiteks paneksime linnakordnikud lisaks räämas hoovide omanike trahvimisele ka linna käidavamatesse kohtadesse pätte peletama. Ja tagaksime, et meie vaatamisväärne linn on pidevalt valge. Nii öösel kui päeval.

Tallinlastele on vaja anda parimad võimalused maailmas. See tähendab aga põhiliselt parimaid töökohti parimates ettevõtetes. Kuidas neid saada? Loovtööstuse ja atraktiivsete elupiirkondade vahelisi seoseid uurinud urbanistikakorüfee Richard Florida kinnitab, et tuleviku eduka linna võtmeteks on kolm «T»-d: tehnoloogia, talent, tolerants. Talentidest juba rääkisin.

Meie tehnoloogiline tagapõhi on tugev. Interneti ja WiFi lai levik ja rohked kasutusvõimalused, kaugele arenenud mobiilivõrgud koos paljude m-rakendustega, novaatorlikud lahendused riigi ja linna infosüsteemides. Ses suhtes oleme ees paljudest Lääne-Euroopa linnadest. Juurdepääsuteed, transport ja infrastruktuurid on meil samuti üsna korralikud. Kui teeaugud ära remontida ja ühistranspordisüsteem terve mõistuse järgi tööle panna oleme selleski mõttes täitsa tipptasemel.

Tolerantsust on meie majandusruumis samuti küllaga. Kõrge koht maailma majandusvabaduse hindamise tabelis kinnitab, et meie ettevõtluskeskkond on kiire arenguga firmadele sobivalt liberaalne. Tervitame rõõmuga uut ja erilist, sallime teistsuguseid vaateid ja võtame uusi algatusi kiiresti omaks. Loodetavalt laieneb salliv suhtumine ka teistesse valdkondadesse, sest globaliseeruvas maailmas on mitmekultuurilisus eduka linna vältimatu iseloomujoon. Aga me ei unusta iial, et Tallinn on Eesti Vabariigi pealinn!

Kui kolm «T»-tingimust on täidetud, kujuneb linnas välja loominguline ja ärgas elanikkond, kelle võimed ja elujõud on mootoriks nii ettevõtlusele kui kultuurile. Ainult linnadesse, mis on loonud eeldused mainitud kolme «T» kiireks arenguks, tekib ihaldatud teadmistepõhine ettevõtlus.

See omakorda toob kaasa rohkem töökohti ning kõrgemad palgad. Heaolu suureneb kogu piirkonnas, koos üldise elujärje paranemisega tuleb ka parem ja kättesaadavam arstiabi, tõusevad pensionid ja erinevad toetused.

Seega peame jälle kord tõdema, et meie tulevik on noored, andekad ja haritud noored. Talentide linn Tallinn on meie suur võimalus. Meie kohus on see ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles