Ene Ergma hindab kosmonaute kõrgelt

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu esimees, füüsika-matemaatikadoktor Ene Ergma peab oluliseks meenutada Kuu-külastuse tähtsust inimlike väärtuste seisukohalt.

«Sellel ajal kui esimene samm Kuule jälje jättis, olin mina rongis teel Moskva Ülikooli. Info saamiseks oli ainus võimalus joosta rongiülema juurde ja tema raadiost uudiseid kuulata,» rääkis Ergma.

«Eks me kõik hoidsime pöidlaid pihus - tegemist oli ju väga keerulise ja pingelise lennuga. Järgmisel päeval oli see tähtteemaks ka Moskva Ülikoolis toimunud astronoomide kogunemisel,» lisas ta.

Ergma sõnul ei maksa unustada, et kosmosereisid on väga ohtlikud. Seal töötavad inimesed teavad väga selgelt oma riske ja vastutust ning on pidevalt tohutu pinge all. Need inimesed, kes kosmosesse lähevad, peavad olema väga laialdase teadmistepagasiga ning tugeva psüühilise ja füüsilise tervisega.

Ene Ergma arvates peab ka täna vaatamata raskele majandusolukorrale mõtlema tuleviku peale.

«Kosmoseuuringutes on tihti keerulised ajad, sest sellised projektid on väga kallid. Siin on ülitähtis paljude riikide koostöö,» rõhutas riigikogu esimees.

Vene kosmoseprogrammi küsimuse osas võib öelda, et venelased võtsid seda asja väga tõsiselt ning neil oli ameeriklastega paralleelselt oma väga korralik Kuu-programm. Teadagi tahtis Nõukogude Liit olla kõiges esimene ning kui ameeriklased Kuule jõudsid, hülgasid venelased oma Kuu-programmi ning keskendusid mehitatud kosmoseprogrammide asemel robotite arendamisele.

«Algselt oli kosmoserakettide ehitamine tähtis pigem sõjalistel eesmärkidel, kuid nüüdseks on need saanud teaduse vahendiks. Selles mõttes võib öelda, et vahel võib rivaalitsemine kahe riigi vahel ka kasu tuua,» rääkis Ergma.

Praegu ei ole kosmosturism paljudele kättesaadav, sest reis kosmosesse maksab kümneid miljoneid dollareid. Ent ehk on sellised reisid juba paarikümne aasta pärast märksa odavamad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles