Raivo hindab enesedistsipliini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Puhja gümnasist Raivo Toompalu teeb innukamatel hommikutel kuni sada kätekõverdust, kuigi pärast tuleb lõunasöögi ajal selle tõttu ehk supilusikat kahe käega hoida. Raivo tahab saada kutseliseks sõjaväelaseks, sellepärast hindab ta nii vaimset kui ka füüsilist distsipliini.

«Eelistan ka kahekümne aasta pärast käia tualetis ilma peeglita,» ütleb Raivo, kes ei taha saada kõhukaks.

Tegudeinimene

Juba väikese poisina innukalt sõjafilme vaadanud Raivo on süstemaatilise enesedrilliga tegelnud viimased kaks aastat. Selle aasta alguses tegi ta läbi baasõppekursused ning on nüüd kaitseliidu liige.

«See on igal juhul etem kui poliitika,» ütleb Raivo oma sõjandushuvi kohta. «Kui midagi on, siis saab asjad paika panna. Kaitseliidus ja kaitseväes tegutsetakse reaalselt, mitte ei aeta pikka juttu.»

Raivole meeldib tegusid teha, mitte filosofeerida. Teda ei hirmuta distsipliin.

Kui Raivo peaks väeosa ülemale raporteerima oma lähiaastate eluplaani, kõlaks see järgmiselt: «Juunis lõpetan gümnaasiumi ja juulis lähen kaitseväkke. Teenin noorteaja ära, siis astun nooremallohvitseride kursustele. Saan nooremseersandiks, teenin mõnda aega ja saan lipnikuks. Pärast seda astun Balti Kaitsekolledžisse.»

Iraaki iga kell

Mida arvab tulevane sõjamees Eesti sõdurite viibimisest Iraagis? On ju selle kohta siin-seal öeldud – võõras sõda, võõras riik.

«Eks Eesti tahab olla soosingus ja läheb sinna järele, kuhu Ameerika ees,» mõõdab Raivo pärast pisukest järelemõtlemist. «Nad võivad seal ju olla. Iseasi, kas nad peaksid olema patrullis. Ehk võiksid eestlased olla siiski tagalas, sest neid pole seal ju palju.»

Vaatamata äsjasele veidi kõhklevale seisukohale kinnitab Raivo, et ise läheks ta Iraaki iga kell. Sest seal on juba eesti mehed ja mille poolest siis tema halvem on. Kui keegi kord juba valib sõjaväelase elukutse, siis peab ta ka teadma, et see on ohtlik.

«Meie kaitsevägi peaks olema praegusest suurem, sest piir Venemaaga on ju kaitsmata,» lisab Raivo. «Usun, et suudaksime mõnda aega rünnakule vastu panna küll.»

Poiss põhjendab oma sellist hinnangut Eesti sõjameeste eduka läbilöögiga Ernal, mis olevat üks tõsisemaid militaarüritusi maailmas.

Eesti võimekaimaiks sõjameesteks läbi aegade peab ta Johan Pitkat ja Julius Kuperjanovit.

Õnn ei peitu rahas

Raivot häirib, et suur osa noortest tahab ajateenistusest kõrvale viilida. Tema silmis on see kaheksa kuud kukepea. «Nad lähevad arstlikku komisjoni lolli mängima, et saaks vabastava paberi, see on nii mõttetu,» imestab Raivo.

Noored kardavad psüühilisi ja füüsilisi raskusi. Nad ütlevad, et sõjavägi ei ole lahe – aga kõik ei peagi lahe olema, arutleb Raivo ja ütleb end leppivat sellega, et kutselise sõjaväelase elu tähendab pidevat ühest kohast teise kolimist.

Kui käsk antakse, tuleb minna. «Aga see muudab sind vaimselt tugevaks,» on ta kindel.

Paljud noored lähevad nädalavahetusel pidu panema, Raivo suundub metsa õppustele. Siis tunnetab ta peopanijate suhtumisest iga kord, et sõjaväelase amet pole noorte seas eriti hinnas.

Riigis peaks olema kõvem kord, politsei ja kaitsevägi peaksid tegema rohkem koostööd, hindab noormees.

Raivo meelest astuvad paljud noored kõige enam ämbrisse just oma suhtumisega. Nad võtavad kõike liiga kergelt, hakkavad pidutsema ja rikuvad nii oma suhted lähikondlastega. «Aga see on minu arvamus, ega mina saa kellegi suhtumist muuta,» nendib ta.

Ja veel tahab poiss öelda, et õnn ei peitu rahas ega selle rohkuses. «Kui oled liiga rikas, tulevad kõik igalt poolt midagi omale krabama,» arvab ta.

Kes on edukas inimene?

Raivo mõtleb veidi ja ütleb, et edukas on see, kes saab kõigiga hästi läbi ja kellel on perekond.

«Mul on vähe vaba aega,» ütleb ta lõpetuseks. «Toimetan noorkotkastega ja nädalavahetustel käin kaitseliiduga metsas.»

Raivo Toompalu

• On 17-aastane ja õpib Puhja gümnaasiumi 11. klassis.

• Juhendab Puhjas noorkotkaste rühma ja kuulub kaitseliitu.

• Viimasel laskmispäeval tabas ta märklauda 48 kuuliga 50-st.

• Teeb regulaarselt hommikuvõimlemist.

Raivo Toompalu 10 aasta pärast

• Õpib veel Balti Kaitsekolledžis või on juba ohvitserina tegevteenistuses.

• Ilmselt on ta leidnud endale naise, kellel pole midagi pideva kolimise vastu. Ilmselt on tal ka lapsed.

• Tabab märklauda 50 kuuliga 50-st.

• Teeb regulaarselt hommikuvõimlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles