Kommentaar: Kas Ukrainast saab Gruusia?

Kadri Liik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pole vist erilist kahtlust, et Ukraina presidendivalimiste tulemusi on küüniliselt ja külmavereliselt võltsitud.

Arvestades, et esimese vooru võitis isegi ametlikel andmetel Viktor Juštšenko, ning meenutades, et pühapäeval läbi viidud küsitlused näitasid, et teises voorus toetas Juštšenkot 54 protsenti, Viktor Janukovitšit aga vaid 43 protsenti hääletanutest, lisaks teades, kui paaniliselt riigivõim Janukovitšit toetab – selle kõige põhjal on raske midagi muud järeldada.

Mõnes mõttes on otsene võltsimine isegi hea tulemus. Võinuks ju minna hullemini: inimesed võinuks lasta end ära hullutada kõvasti Janukovitši kasuks kallutatud Ukraina meedial või agressiivselt valimiskampaaniasse sekkunud Moskva «poliittehnoloogidel». Ent ei, ukrainlased ilmutasid nii arukust kui selgroogu ja võimud pidid korraldama võltsimise.

Kas saab Ukrainast uus Gruusia, kus võltsitud valimised vallandasid rahvarahutused, mis kukutasid presidendi? Veebruaris Ukrainas käies pärisin sama Viktor Juštšenkolt. Ta hakkas naerma ja kinnitas, et ei: «Meil ei tule Gruusia stsenaariumi, meil tuleb Ukraina stsenaarium!»

Mõne aasta tagused miitingud, kus nõuti president Kutšma tagasiastumist, lõppesid rahva laiali minemisega, Kutšma jäi aga kohale. Seekord on olukord pisut teine. Muutuste ootus on suurem, arvestatava hulga rahva jaoks on tegu «kas nüüd või ei kunagi» hetkega.

Demonstratsioonid on alanud, need on suured ja ei piirdu Kiieviga. Lähemad päevad peaksid näitama, milliseks kujuneb sündmuste dünaamika, ning, nagu alati sellistel puhkudel, pole ka tähtsusetu, kelle poolt on armee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles