Kontor kahes taskus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nokia meelelahutusliku nutitelefoni 6260 ja sama firma traadita klaviatuuri SU-8W abil saab peaaegu kogu kontori kahes taskus kaasa võtta.

Esmalt töö, siis lõbu. Telefoniga saab suuremate probleemideta e-posti lugeda ning WAP-lehti ja ka n-ö tava-internetilehti sirvida (viimane on küll veidi ebamugav, nagu mobiilividinatega ikka). Veelgi enam, tööarvutist saab telefoni kas bluetoothi või infrapunaühen-duse kaudu laadida Wordi teksti-dokumente ja PowerPointi esitlusi, et neid teel olles vaadata. Tõsi küll, slaidide vaatamiseks on telefoni protsessor liiga aeglane ning slaidid ilmuvad ekraanile väga visalt.

Loomulikult suudab telefon sünkroniseeruda Outlooki meili- ja kontaktibaasiga ning tõmmata mobiilse GPRS-andmeside vahendusel ka uusi e-kirju. Samuti saab kasutada turvalisi virtuaalse privaatvõrgu (VPN) rakendusi.

Lihtne tekstisisestus

E-kirjadele vastamine on päris mõnus kahel põhjusel: telefonis on maakeelne ennetav tekstisisestus ning kui sellest jääb väheks, võib soetada lisaklaviatuuri.

Nokia 6260 oskab ühena esimestest kasutada eestikeelset T9 ennustavat tekstisisestust. Kui enne tuli mobiiltelefoni teksti sisestamisel vajutada sõna «tere» kirjutamiseks korra 8-sõrmist (t), siis kaks korda 3-sõrmist (e), siis kolm korda 7-sõrmist (r) ja jälle kaks korda 3-sõrmist (e), siis T9 kasutamisel tuleb igaüht neist nuppudest vajutada vaid korra. Telefon ise püüab ära arvata, millist sõna kirjutad. Kui nupukombinatsiooniga saab kirjutada mitut erinevat sõna, saad nende hulgast valida, millist kasutada. Kui telefoni sõnastikus sõna puudub, saab selle sinna salvestada.

Teksti sisestamine läheb hoopis mõnusaks siis, kui hankida lisavarustusse kuuluv traadita klaviatuur, mis ühendub telefoniga bluetoothi tehnoloogiat kasutades. Avad keskmise rahakoti mõõtu klaviatuurikarbi ning ongi käepärast peaaegu täismõõtmetes nupustik. Kümnesõrme-masinakirja tänavatel on pidu, sest nupustik on kiireks tekstisisestuseks justkui loodud. Ainus probleem on täpitähtedega, neid tuleb eraldi menüüst taga ajada.

Mõnus on ka see, et telefoni ekraani saab erinevaisse asenditesse kruttida. Välise klaviatuuri kasutamisel on mugav keerata ekraani 180 kraadi ning painutada seda õige veidi telefoni nupustiku peale. Nagu pisike päris-arvuti.

Dokumentide jaoks on ruumi piisavalt, sest aparaati saab panna vähendatud mõõtmetega 32-megabaidise MMC-tüüpi mälukaardi. Telefonis endas on kasutajainfoks mälu 3,5 megabaiti.

Lõbu tööst lahjem

Nüüd siis lõbu pool. Kui on soov pilti teha, piisab telefoni ekraani avamisest ja 90 kraadi võrra pööramisest. Pildistamise endaga on lood veidi kurvemad, sest telefoni ehitatud kaamera fotokvaliteet kriitikat eriti ei kannata. Samsung ja Siemens annavad üldjuhul pildi kvaliteedi poolest Nokiale endiselt silmad ette.

MP3-mängija on ka olemas. Töötab tipp-topp ja peakomplekti «kõrvatroppidest» kostev saund on päris hea. Lõbujanuline kasutaja peab küll valima, kas võtta kaasa MP3-muusikat või pildistada, sest mõlema jaoks võib mälu napiks jääda.

Telefoni kasutuslusti vähendavad veel kaks asja, mida Nokial on Kaug-Ida võistlejailt õppida. Telefonil puudub välimine ekraan ning kui aparaat heliseb, ei saa klappi avamata teada, kes helistab. Nuppude asetuse kallal virisen ka, sest alati ei õnnestunud telefoni ühe käega kasutada, lihtsalt näpud pole piisavalt pikad.

Nokia 6260 kuulub põhjanaabri esimeste katsete hulka panna ühte kesta töö-, lõbu- ja stiilitelefon. Tegemist on täiesti toimiva lahendusega, kuid järgmise ja parema versiooni loomisel on Nokial veel üksjagu õppida.

Nokia 6260

Mõõdud: 102 x 49 x 23 mm

Kaal koos standardakuga: 130 g

Kõneaeg: kuni 4 tundi

Ooteaeg: kuni 144 tundi

Kolmesageduslik: 900/1800/1900 MHz (st töötab kõigil mandritel)

Mälu: telefonis kasutajainfole 3,5 MB, vähendatud MMC-kaart 32 MB

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles