Euroopa Komisjon lubab tuge raskustes piimatootjaile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staarlehm Trilla rekordilist piimaandi tuleb turustada piimatootja jaoks üha raskemates turutingimustes.
Staarlehm Trilla rekordilist piimaandi tuleb turustada piimatootja jaoks üha raskemates turutingimustes. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Liidu kriisis piimaturu kohta täna aruande avaldanud Euroopa Komisjon tutvustas

mitmeid meetmeid

, millega kavatseb piimatootjate jaoks väga rasket turuolukorda parandada, kuid keeldus kvoodipoliitikast loobumast.


Põllumajanduse ja maaelu arengu voliniku Mariann Fischer Boeli sõnul peab komisjon tegema kõik endast oleneva, et abistada piimatootjaid ränga hinnalangusega toimetulemisel.

«Me kasutame ka edaspidi kõiki meie käsutuses olevaid meetmeid turu stabiliseerimiseks. Kuid nagu väljendas kindlalt ka Euroopa Ülemkogu, ei muuda me oma poliitikat ning kvootide kasutamine lõpetatakse ettevaatlikult ja järk-järgult,» rõhutas ta. «Selles poliitikas kahtlemine tekitaks vaid ebakindlust ega aitaks kuidagi olukorda parandada,» lisas ta.

Komisjoni teatel jätkatakse põldurite abistamist sekkumiste, eraladustusabi ja eksporditoetuste kaudu, muu hulgas lubas komisjon heaks kiita põllumajandustootjate otsetoetuste varase väljamaksmise ja käivitada juba juuli lõpus uued algatused piimatoodete tarbimise edendamiseks.

Muude võimalike lahendustena pakkus komisjon välja ka kvoodimäära ületanud tootjatelt saadud maksete kasutamiseks piimatootmise vabatahtliku lõpetamise rahastamiseks, samuti põllumajandustootjatele ajutise riigiabi andmise kriisiolukorras.

Liikmesriigid võivad komisjoni teatel ka ümber jaotada abi, mida nad annavad piimasektorile ühise põllumajanduspoliitika eelmisel aastal toimunud läbivaatamist käsitleva kokkuleppe raames.

Lisaks pakub maaelu arengu poliitika mitmesuguseid võimalusi piimatootjate abistamiseks. Komisjon uurib ka edaspidi võimalikku konkurentsivastast tegevust toidu tarneahelas, eelkõige piimasektoris. Euroopa Ülemkogu juuni kohtumisel tehtud järeldustega kooskõlas ei muuda komisjon kvoodisüsteemi suhtes juba tehtud otsuseid.

Konkreetsete ettepanekutena soovitas komisjon pikendada järgmise aasta veebruarini eraladustusabi kehtivust, aga ka või- ja lõssipulbri sekkumisoste, erandkorras tuua otsetoetuste väljamaksmine poolteist kuud varasemaks ehk oktoobri keskele, lisaks kaaluda liikmesriikidel likviidsusprobleemidega piimatootjatele riigiabi või laenude väljastamist.

Ka lubas komisjon veelkord üle vaadata Euroopa Liidu koolipiimakava ning seda veelgi täiustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles