Piret on natuke eraku moodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Piret sündis Jõgevamaal Kaarepera vallas väikses külakeses, kus oli vaid kolm maja. Nüüd elab ta Ahjal, kus on kultuurimaja, kaks poodi, tankla, bussijaam, park ja vana mõis.

«Ma õpin ja elan seal ning mul on üsna vähe vaba aega,» teatab ta.

Vähe aega on tal sellepärast, et olgugi Ahja pealtnäha üsna unine paik, on Piretil tegemist küllaga. Ta jõuab koolist koju kella nelja paiku ja tukastab tunnikese. Siis ajab ta teise tunnikese juttu oma emaga ja pärast seda õpib. Kell üheksa läheb Piret magama.

Emaga vestlemine on traditsioon, mida selles peres ei rikuta. «Teised minuealised küll oma emaga nii palju ei suhtle,» teab Piret. «Ma räägin kõik ära, mis päeva jooksul toimus, olgu need patud või mitte.»

Piret ja tema ema on sõbrannad.

Luuleõhtule naerma

«Mina elan hästi rahulikus kohas, Ahjalt natuke eemal metsa sees,» selgitab Piret.

Ta on korra elus käinud Tallinnas ja talle jäi sellest linnast üsna negatiivne mulje. Ta ei taha suurlinna tagasi, sest eksis seal ära. Tartusse tahab ta küll, kuid mitte siin elada. Teda häirivad aknast sisse paistvad tänavatuled. Kodus metsa sees häirivad teda aga akna taha laulma kogunevad linnud, kes ei lase hommikuil magada.

«Kui käin linnas, siis tunnen end natuke maakana,» naerab ta. «Kuigi ma ei usu, et see minust nii palju välja paistab.» Piret pole Tallinnast kaugemal käinud.

Neiu räägib, et maanoored kipuvad linna. Et oleks tegevust ja vaheldust. Maal on elu rutiinne.

Tartust 34 kilomeetri kaugusel asuva Ahja noored käivad sageli Tartus.

«Nad üritavad end ka klubidesse sisse sebida, olgugi nad alaealised,» räägib Piret. «Ahjal ei korraldata eriti midagi. Kui tehaksegi mõni pidu, siis on esimene tund aega saal tühi. Pärast on aga tulijad kõik jumala täis ja kakerdavad.»

Piret arvab, et küllap tuleksid maanoored siiski ka luuleõhtule – naerma. «Need, kes ise millegagi ei tegele, tulevad teisi kiusama ja mõnitama,» imestab Piret.

Eraku moodi

Piret on märganud, et maanoored ei räägi ega mõtle eriti palju tulevikust. «Õpilased elavad rohkem tänases päevas,» räägib ta. «Ma pole küll kuulnud, et keegi teeks plaane, kuhu õppima minna.»

Piret kavatseb tulla pärast keskkooli lõppu Tartusse, et õppida ülikoolis meediat ja kommunikatsiooni. «Kes teab, maakohast tulen, kas ma üldse sisse saan,» kahtleb ta veidi. «Aga Ahjale küll elama ei jää.»

Piret tahaks edaspidi töötada mõnes ajalehes ja kirjutada olemuslugusid. Ta ei mõista teleseriaali «Baar» tegelasi, kes ise tikkusid kaamerate ette, nüüd aga kurdavad, et meedia kasutab neid ära.

Piret ütleb, et on natuke eraku moodi. Piretil on oma mõttemaailm. «Teistel on oma kombed – istuda kampadega bussijaamas ja ma ei tea mida veel,» pajatab ta. «See näib mulle nii mõttetu.»

Bussijaamas kuluvat ka palju suitsu ja õlut. Nii ei jäävatki paljudel maanoortel aega näiteks lugemiseks. Kokkuvõtteid kohustusliku kirjanduse kohta tehakse aga interneti põhjal.

«Me mõlemad emaga oleme suured lugejad,» tunnistab Piret. «Terve möödunud suve veetsime lugedes. Ikka nii, et tõime raamatukogust suure kuhja raamatuid ja lugesime nädalaga läbi.»

Praegu on Piretil käsil Hugo Raudsepa «Mikumärdi».

Piret peab noorte suurimateks probleemideks suitsetamist, alkoholi ja narkootikume. «Mulle ei istu selline lambist läbutsemine,» teatab ta, ega luba parimal sõbrannalgi oma juuresolekul suitsetada.

Tema ise

Igavese vestlusaine – noorsugu on hukas – kohta ütleb Piret aga nii: «Vastavalt oludele. Praegu on võimalused suuremad, järelikult on ka noorus vastavalt võimalustele hukas. Vanasti polnud nii palju ohtusid ja ahvatlusi.»

Suur maailm tuleb maanoorte juurde enamasti interneti vahendusel. Ja sama teed pidi käivad ka nemad suurel maailmal külas. Ka Pireti foto on üleval Rate veebiküljel.

«Langesingi ohvriks,» naerab ta. «Nüüd kasutan iga võimalust, et käia kooli või raamatukogu internetipunktis korraks vaatamas.»

Piret ei tunne end üksikuna, kuna on alati olnud tema ise. Ta ütleb, et ei hakka end kellegi pärast muutma.

Piret Peramets

• On 19-aastane ja õpib Ahja keskkooli 12. klassis.

• Varases lapsepõlves elas Jõgevamaal Kaarepera vallas.

• Nüüd elab Ahja külje all metsa sees.

• Tal on kodus palju raamatuid.

• Ta ajab iga päev emaga tund aega juttu.

Piret Peramets 10 aasta pärast

• Loodab olla heal tasemel ajakirjanik ja töötada eeldatavasti Tartus.

• Elab koos mehe ja lastega Tartumaal oma majas.

• Uues kodus on koos temaga ka kõik tema raamatud.

• Ta ajab iga päev oma lastega tund aega juttu.

• Sõidab puhkuse ajal Pariisi Eiffeli torni vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles