Siim hindab keha ja vaimu harmooniat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siim Seedre, Eesti noorte viievõistlejate tippu kuuluv 17-aastane Tartu koolipoiss teeb kuus korda nädalas trenni, et pakkuda väärikat konkurentsi oma peamisele rivaalile Kaarel Kilgile.

Et Siimu leivanumber on jooks, kavatseb ta osaleda järgmisel Stockholmi maratonil. «Jooksmisel peab olema tugev põhi all, samuti ujumisel, ainult siis on võimalik viievõistluses midagi saavutada,» teatab ta.

Olgugi ujumine oluline, on see Siimule üsna vastukarva. «Tõmbad ainult neid pikkusi ühest basseini otsast teise,» kurdab ta. «Kui aga võtta endale eesmärk, siis kannatab selle ära.»

Sportlaste peod

Pidev füüsiline koormus on nii tugevasti Siimu sisse kasvanud, et vähestel treeninguvabadel päevadel tunneb ta midagi vajaka olevat. «Pärast trenni on palju parem magama minna,» märgib ta. «Mulle hullult meeldib viievõistlus.»

Siim kinnitab, et neljade-viite teenimine koolis ja esikohtade saavutamine viievõistluses ei neela kogu ta aega. Kuna poiss on mõlemat teinud juba kaua, siis oskab ta oma tegemisi planeerida.

«Ütleme nii, et pidudel ma eriti ei käi,» vaeb ta ja lisab: «Aga seda siiski juhtub.»

Siimu sõpruskond koosneb valdavalt sportlastest ja Siimu peodki on sportlaste peod. Ta ütleb, et talle on neil pidudel kõik vajalik olemas, kuna ta tunneb end seal olevat oma keskkonnas. «Suurtel pidudel, kus on koos palju erinevaid inimesi, ei tunne ma end nii hästi,» tunnistab ta.

Sportlaste pidudel ei suitsetata, ei suitseta ka ükski Siimu sõber. «Ja neil pidudel ei jooda end oksendamiseni täis, ikka ainult veidike,» selgitab Siim.

Tema hinnangul jääb paljudel noortel vajaka õigest suhtumisest, näiteks meelemürkidesse ja nende tarvitajatesse suhtutakse liiga leebelt. «Tervisele tehakse kõvasti kahju,» kahetseb Siim. «Ja õppimine jäetakse liiga kergekäeliselt hooletusse. Pärast siis kirutakse, et pole haridust.»

Tänavaile kogunevaid kampasid Siim ei karda, sest ütleb endal olevat väledad jalad.

Nõrguke noorus

Juttudel, et Eesti noored ei kõlba oma nõrgukese tervise tõttu kaitseväkkegi, pole Siimu arvates küll tõepõhja all. «Noored lihtsalt ei taha minna aega teenima, kõigepealt peaks suhtumine muutuma,» rõhutab ta veel kord.

Samas meenutab Siim ühte oma sõpra, kes praagiti ajateenistusest välja alakaalulisuse tõttu põhjendusega, et ta ei jõua joosta. «Aga ta on jooksja,» imestab Siim.

Poiss ütleb, et noored pole kehaliselt sugugi nii mandunud, nagu üldiselt arvama kiputakse, kehalise kasvatuse tundides saadav koormus annab tervisespordi mõõdu välja küll.

Pealegi harrastavad paljud noored mõnda praegu nii poppi ekstreemala – kas turnivad trikiratastel või sõidavad ruladega.

Siimu hinnangul on igasugune sport noorte hulgas populaarne. «Jooksmised, ujumised ja muud värgid,» ütleb ta.

Tippsport seevastu ei pruukivat tervisele sugugi hästi mõjuda. Ka Eesti tuntuim viievõistleja Imre Tiidemann lahkus hiljuti suurest spordist muu hulgas tervisehädade tõttu.

Siimulegi teeb natuke muret valu puusas. Ometi kavatseb ta edasi treenida ja teha tippsporti veel pikki aastaid. «Piiri peab pidama ja nooruses ei tohi võtta liiga suurt koormust,» teab ta. «Tervis on medalitest tähtsam. Ma ei kavatse end surnuks joosta, kindlasti mitte.»

Varsti läheb Siim spordiarsti vastuvõtule.

Sport ja raha

Kas riik rahastab sporti piisavalt? Siim arvab, et jah – kui tulevad tulemused, siis tuleb ka raha. Siim ise sai eelmisel aastal Tartu noorsportlaste kullafondist 5000 krooni.

«Mina arvan, et tulemuste alusel raha jagamine on õige,» nendib Siim, kuid ei hellita lootust viievõistlust tehes rikkaks saada. See jäägu tennisistidele ja profikorvpalluritele.

«Muidugi, kui võita olümpiamängud, siis riik maksab selle eest...» kaalub ta.

Seni peab Siim leppima diplomite, medalite, karikate ja kruusidega, mida võitjatele antakse pea igal võistlusel. Kruuse olevat tal juba hästi palju.

Veel räägib Siim, et Tartu on väga spordisõbralik linn. Ja et oma lapsed paneks ta viievõistlusetrenni 8-9-aastaselt. Ta loodab, et neis saab olema temalt päritud spordigeen.

Viimaks märgib Siim, et tervisespordiga pole kunagi hilja alustada.

Siim ei tea veel, mida ta hakkab pärast gümnaasiumi lõpetamist õppima, kuid on kindel, et teda ootab ees ülikool.

«Ka ema ütleb mulle: püüa saada ülikooli, sest kui sa pead millegipärast spordist lahkuma, siis on sul haridus,» pajatab poiss.

Ta ütleb, et kummastki üksikult talle ei piisaks, kuid need kaks – sport ja õppimine – koos juhivad teda vaimse ja füüsilise tasakaalu suunas.

Siim Seedre

• On 17-aastane ja õpib Tartu kommertsgümnaasiumi 10. klassis.

• Tegeleb juba kaheksa aastat intensiivselt spordiga.

• Viievõistluses on saavutanud Eesti meistrivõistlustel noorteklassis mitmeid esikohti, üldarvestuses oli sel sügisel kolmas.

• Tema auhinnariiulil on poolsada diplomit, paarkümmend medalit ja mõned karikad.

---------------------------------------------

Siim Seedre 10 aasta pärast

• On viievõistluses oma punktisummat tublisti parandanud.

• On lõpetanud ülikooli ja töötab õpitud erialal. Suurte võistluste ajaks vähendab oma töökoormust.

• Loodetavasti on võistelnud olümpiamängudel.

• Elab koos sõbratari või abikaasaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles