Meie valime graniidi asemel inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linna järgmise aasta tegemised on kokku võetud eelarve eelnõusse. Kui reformierakondlik linnavalitsus kaldub üha eksklusiivsete graniidi-investeeringute poole, teevad sotsiaaldemokraadid oma ettepaneku investeerida inimestesse.

Esiteks: rahastada 1.–3. klassi õpilaste töövihikute ostmist linna eelarvest. Sellega vabastame lapsevanemad umbes 400-kroonisest väljaminekust niigi rahaliselt pingelisel kooliaasta algul. Töövihikud kui kohustuslik õppetöö osa peaksid olema õpilastele tasuta samamoodi nagu aabits või muud õpperaamatud. Töövihikute ost maksab linnale 1,157 miljonit krooni.

Teiseks: tagada tasuta koolitoit kõigile 1.–6. klassi õpilastele. See harjutab lapsed taas tervislikult toituma ja ennetab sotsiaalset ebavõrdsust koolis. Teatavasti on Riigikogu otsusega esimesel neljal õppeaastal koolitoit justkui tasuta. «Justkui» seetõttu, et riik eraldab selleks 10 krooni õpilase kohta päevas.

Tartus on aga kulud toitlustamisele märksa suuremad ning osas koolides peavad ka algklassilapsed lõuna eest juurde maksma. Täiendav rahavajadus on 7,65 miljonit krooni.

Kolmandaks: tuleb suurendada lasteaedade personalikulu 5,2 miljoni krooni võrra, mis tagab lasteaia õpetajatele reklaamitud 10% palgatõusu ka tegelikult.

Praegu, mil pearaha kasvuks on kavandatud vaid 6,9%, majanduskulu aga kärbitakse, ei suuda enamik lasteaedu oma õpetajatele normaalset palgatõusu tagada. Täna on Tartu lasteaednike palgad vaid ligi 2/3 Tallinna kolleegide omast.

Neljandaks: suurendada korteriühistutele asfalteerimise kaasrahastamiseks määratud summat 2 miljoni krooni võrra Raekoja platsi uhke remondi asemel. Kokku 4 miljoni kroonise panusega linnalt ja sama suurega ühistutelt saaksime korrastada hulga majadevahelisi kõnniteid ja parklaid.

Viimased 7-8 aastat on linna eelarve olnud linna juhtinud Reformierakonna nägu. Sellest näost paistab väsimus, mida nii pikk aeg võimutüüril paratamatult kaasa toob.

Paari aasta tagune linnavõim ei lubanud endale poolikuid objekte nagu raeplats või Anne spordimaja. Polnud uisapäisa tehtud kulutusi nagu Näituse tänava tunnel või hoolimatust linnaelaniku turvalisuse suhtes, mida demonstreerib rae suhtumine Eesti Raudtee ohtlike veoste ladustamisse kesklinnas.

Vähendamata kõige olulisust, mis viimasel kümnendil Tartus head on juhtunud, on aeg rõhud ümber sättida. On aeg, et graniiti investeerimise asemel hakataks investeerima inimesesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles