Zum-Zumi akendel elavad aasta tipphetked

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates eilsest on möödakäijail põhjust seisatada Zum-Zumi akende all, sest seal avaneb nende pilgule lõppev aasta, mis on jäädvustatud Tartu Postimehe fotodel.

Küllap meelitab äsja avatud fotonäitus nii mõnegi peatuja ka Zum-Zumi uue ilme saanud sisemusse, sest nagu igal medalil on kaks külge, nii on kaks külge ka osal eksponeeritud fotodest.

Surev kunst

Fotonäituse vaimne isa ja selle koostaja, Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre rääkis, et selliseid ajakirjandusfoto näitusi on korraldatud varemgi.

«Üks asi on vaadata fotosid ühekaupa ajalehes, teine aga hulgakaupa koos,» sõnas ta. «See on meie fotograafide subjektiivne nägemus lõppevast aastast ja selle nägemuse eksponeerimine annab lisaväärtust nii piltidele kui ka neil jäädvustatud sündmustele.»

Kalmre sõnul esindavad ajalehefotod paraku surevat kunsti, näitus püüab neile lisada pisutki igavikulisust.

«Kõikvõimalikud aastakokkuvõtted on näidanud, et inimesed ei mäleta hästi, mis on Tartus aasta jooksul toimunud,» lisas Kalmre. «Tartu Postimehes on aasta jooksul ilmunud palju häid fotosid, nüüd aitavad nende fotode jutustatud lood 2004. aastat mäletada.»

Zum-Zumi tegevjuht Kairit Reiman märkis, et fotonäitus sobib imehästi kokku Zum-Zumi uue kontseptsiooniga, mille järgi pubi on muutumas õllejoomise kohast noorte vaba aja veetmise paigaks. Asutuse uuele sisule viitab ka Hannes Praksi tehtud sisekujundus.

«Nüüd ei pea meie külalised enam jälgima tänaval jalutavaid inimesi, vaid võivad fotode abil meenutada hetki, mis on olnud 2004. aastal,» ütles ta ja lisas, et alates näituse ülespanekust eile hommikul võis näha üha rohkem inimesi Zum-Zumi akende all seisatamas ja sissegi astumas.

Reimani sõnul on Zum-Zumi aknad näituse jaoks otsekui loodud, sest kohvik asub südalinna tuiksoonel. 23. detsembril korraldab Zum-Zum koostöös ööklubiga Tallinn fotonäitusele pühendatud õhtu.

«Kahju, et selline hea võimalus on varem jäänud kasutamata,» ütles Reiman. «Siin võiks pidevalt mõni näitus üleval olla.»

Fotograafid Ove Maidla, Margus Ansu ja Lauri Kulpsoo rääkisid, et lähtusid fotode valikul neil jäädvustatud sündmuste olulisusest. Kõik 105 fotot kajastavad Tartus ja Tartumaal kõneainet pakkunud sündmusi või üritusi.

Hea fotoaasta

Margus Ansu sõnul oli 2004. aasta hea fotoaasta, mille jooksul piltnike objektiivid tabasid arvukalt põnevaid hetki. «Hea fotograaf peab suutma teha igast sündmusest hea pildi,» lisas Kulpsoo. «Kui vaja, siis tuleb ka professor panna pea peale seisma.»

Fotodele allkirjad kirjutanud Raimu Hanson rääkis, et teda üllatas mitme hetke efektne jäädvustus.

«Näiteks foto Tartu laulupeost, kus tuhanded inimesed vaatavad ühes suunas, kuid üks pisike poiss otse kaamerasse,» ütles ta. «Või hetk rokkooperist Jesus Christ Superstar, kui lavastaja pidi vihmavalingu tõttu etenduse peatama.»

Pildid trükkis Anu Foto, näituse ülespaneku võttis enda kanda Zum-Zum. Fotonäitus jääb vaadata vähemalt aasta lõpuni.

Aasta Tartu Postimehe fotodel

•Alates eilsest on Zum-Zumi akendel avatud fotonäitus «Tartu aasta 2004 Tartu Postimehe fotodel».

• Näitusel on välja pandud Ove Maidla, Margus Ansu, Toomas Huigi, Lauri Kulpsoo ja Kalev Saare fotod.

• Fotoallkirjad on kirjutanud Raimu Hanson.

• Näituse on koostanud Vahur Kalmre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles