Väike rahasüst päästab lapse vereproovist

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia- ja intensiivravi kliiniku direktor Ago Kõrgvee (vasakult) näitab lasteintensiivravi osakonna juhatajale Tuuli Metsvahile ja sama osakonna vanemõele Tiina Kilgile lastefondi kingitud patsiendi jälgimise monitori juures olevat operatsioonilampi, mille keskele tuleb videokaamera.
Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia- ja intensiivravi kliiniku direktor Ago Kõrgvee (vasakult) näitab lasteintensiivravi osakonna juhatajale Tuuli Metsvahile ja sama osakonna vanemõele Tiina Kilgile lastefondi kingitud patsiendi jälgimise monitori juures olevat operatsioonilampi, mille keskele tuleb videokaamera. Foto: Postimees.ee

Elu ja surma piiril heitlevaid väikseid patsiente aitavas kliinikumi lasteintensiivravi osakonnas on rõõmsalt kiire – varsti algab kolimine uutesse ruumidesse, kus ees ootab lastefondilt saadud jälgimismonitor.

«Nii häid ja nüüdisaegseid tingimusi kui valmivates ruumides pole meie patsientidel ega töötajatel varem olnud,» rõõmustas Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia- ja intensiivravi kliiniku lasteintensiivravi osakonna juhataja Tuuli Metsvaht.

Uus, 700-ruutmeetrine lasteintensiivravi osakond asub Lunini tänava lastehaiglas lausa kahel korrusel.

Esimesel korrusel on üheksale patsiendile kaks suuremat ja kolm ühekohalist palatit. Viimastes saab ravida ohtlikke mikroobe kandvaid lapsi.

Palatitesse tuleb videojälgimissüsteem. Valvearsti ja õdede tööruumi kutsuvad osakonna töötajad juba praegu kaptenisillaks – sinna pandavatelt monitoridelt paistab kogu aeg kätte kõigi patsientide seisukord.

Kallis osakond

Esimest korda osakonna ajaloos on nüüd olemas aparatuurihoidla, keskne ruum ravimite hoidmiseks ja valmistamiseks, tuba lapsega haiglasse tulevale emale või isale ning igat masti abiruumid.

Pikki tunde töötavad arstid-õed saavad endale avara köögi, kus on ka külmik ja nõudepesumasin. Köögi seina taga on väike akendeta ruum, kus valvearst võib rahulikul ööl korraks silmagi kinni lasta.

Alumisel korrusel on riietusruumid, arstide ja õdede kabinetid, paraja suurusega auditoorium ja hulk abiruume.

Lasteintensiivravi osakonna uute ruumide põhjalikuks remondiks ja ka ümberehituseks kulus Tartu Ülikooli kliinikumil ligi 10 miljonit krooni.

«Nüüdisaegne intensiivravi osakond ongi väga kallis koht,» selgitas Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia- ja intensiivravi kliiniku direktor Ago Kõrgvee. «Siin peab olema hästi palju ruumi ja palju kalleid meditsiiniaparaate. Intensiivravi üks voodikoht maksab poolteist miljonit krooni.»

Täiuslikust lasteintensiivravi osakonnast lahutab jaanuaris töösse minevaid uusi ruume 20 miljoni krooni, mis tuleb kliinikumil järgmisel viiel aastal leida nüüdisaegse meditsiinitehnika soetamiseks.

Abistav rahasüst

Nüüdisaegsete aparaatide seemnena andis Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond lasteintensiivravi osakonnale üle püsiannetuskampaaniaga «Väike rahasüst igal kuul» kogutud 240 000 krooni eest ostetud patsiendi jälgimise monitori.

Arvuti ekraani meenutaval monitoril on arstidel-õdedel pidevalt silma ees lapse elutähtsad andmed, näiteks südame töö ja vererõhk. Lisaks mõõdab aparaat pidevalt naha kaudu hapniku ja süsihappegaasi sisaldust veres.

«Kunstlikul hingamisel oleva lapse puhul on see väga tähtis,» toonitas Tuuli Metsvaht. «Varem saime neid näitajaid kontrollida pisteliselt, vaid vereproovi tehes.»

Lasteintensiivravi osakonnas on aastas ravil keskmiselt 250 last. Neist ligi 60 protsenti on vastsündinud. Osakonna tänavune kõige väiksem, 23. nädalal sündinud patsient kaalus 500 grammi ja kasvab nüüd juba kodus.

Väga hea raha

• Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond on nelja aastaga kogunud heldeilt annetajailt üle viie miljoni krooni kliinikumis ravil olevate laste ravitingimuste parandamiseks.

• Lastefond on annetuste eest väikestele patsientidele soetanud elustamislaua, fiiberbronhoskoobi, kaks kuvöösi, ergospiromeetri, narkoosiaparaadi, hingamisaparaadi, patsiendi jälgimise monitori ja teisi vajalikke meditsiiniaparaate.

Allikas: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles