Kuidas võita sõda ümbrikupalkadega?

Marek Helm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ümbrikupalkade probleem ei ole kiirelt lahendatav. Hea paralleeli viib tuua näiteks politsei töömailt. Igaühel on võimalus meelde tuletada, kui palju on erinevatel aegadel kasutatud autoga sõites turvavööd. Kümme aastat tagasi ei viitsinud suur osa juhtidest turvavööd kinnitada. Nüüd on olukord hoopis teine ja see on saavutatud minu hinnangul ühiskonnas toimuva süsteemse infovahetusega – ohtude selgitamise, tagajärgede iseloomustamise, inimeste väärtushinnangute muutmisega.

Samamoodi tuleb võidelda ümbrikupalkade vastu. Inimestele tuleb oluliselt paremini selgitada ümbrikupalkadega kaasnevaid riske ja seoseid. Palgalt makse maksmata jättes võtab tööandja töötajalt võimaluse kindlale ja turvalisele elujärjele.

Samas sõltub ümbrikupalga maksmise vähendamine ettevõtlus- ja konkurentsikeskkonnast. Maksuhaldur ootab aktiivset koostööd kõigilt, kelle võimuses on muuta üldist suhtumist ümbrikupalga maksmisse ning muuta illegaalse palga maksmine Eestis äärmiselt keeruliseks ja riskantseks tegevuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles