EL lubab Itaalia maavärinapiirkonnale pool miljardit eurot

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EL tahab eraldada Itaalia maavärina abiks 494 miljonit eurot.
EL tahab eraldada Itaalia maavärina abiks 494 miljonit eurot. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon tegi eile ettepaneku eraldada Itaalia Abruzzo maakonna katastroofipiirkonna ülesehitustöödeks 494 miljonit eurot.


«See abiraha, millele me loodame heakskiitu sügisel, on kõigi aegade suurim eraldus euroliidu solidaarsusfondist alates selle loomisest 2002. aastal,» ütles komisjoni esindaja AFP-le.

Abiraha eraldamise peavad heaks kiitma ka kõik 27 ühenduse liikmesriiki ja Euroopa Parlament.

6. aprilli rängas maavärinas ja selle järeltõugetes hukkus 299 inimest, umbes 70 000 jäi koduta. Kümned tuhaneded inimesed elavad endiselt ajutiselt püstitatud telklinnakutes või sõprade-sugulaste juures, kuigi Itaalia valitsus lubas neile tagada peavarju.

Euroopa Liidu abirahadega loodatekse nendele inimestele tagada Itaalia valitsuse lubatud ajutiste elamispindade ehitamine, parandada infrastruktuuri ja korrastada maavärinapiirkonda. Seda ei saa kasutada aga eraomandile tekitatud kahju hüvitamiseks.

ELi regionaalpoliitika voliniku Pawel Samecki kinnitusel on abiraha eraldamine põhjendatud, sest ulatusliku maavärina tagajärjel kannatavad endiselt paljud inimesed.

Itaalia valitsus korraldas sel kuul Abruzzo maakonna keskaegses pealinnas L´Aquilas maailma juhtivaid tööstusriike ühendava G8 klubi kohtumise, mille eesmärk oli samuti tõmmata tähelepanud maavärinast laastatud piirkonnale. Purustatud L´Aquila südalinn on aga endiselt suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles