Soodne kaup puudega inimestelt valmib suure pühendumusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii nagu mujal maailmas saab Tartuski sisseoste tehes toetada puuetega meistrimehi, olgu need pimedad, kurdid või psüühikahäiretega inimesed. Mõelge sellele, kui lähete otsima tarbeeset või kingitust.

Epitari pood linna servas on läbinud tõelise uuenduskuuri. Ilusaks remonditud kaupluseruumis hakkavad silma värvilised harjad, luuad ja pintslid, aga ka puituksed ja mööbel. Hinnad näivad äärelinnale omaselt soodsad.

Epitari tooted on varustatud kleebisega, millel on kiri: ostuga toetad Eesti pimedaid. «Tahaksime rõhuda inimeste teadlikkusele ja missioonitundele,» ütles Epitari juhataja Fred Üprus.

Tasub teada, et sellise kleebisega kaupa võib leida ka Selveri poodidest.

Toetades pimedaid

Lõuna-Eesti Pimedate Ühingule kuuluva Epitari töötajatest on nägemispuudega umbes pooled – 59 töötajat. Pimedaid meistrimehi on ametis ka näiteks Võrus ja Valgas, neile viiakse töö koju.

«Nägijateta oleks võimatu toime tulla, see on ju toetatud töö,» selgitas Üprus.

Pimedate meistrite toodang on tehtud pühendumuse ja vilumusega, nende valmistatud harjade hulgast leiab üsna erilisi. Epitari poe müüja Helbe Kaevats kinnitas, et näiteks vastupidavast naturaalsest hobusejõhvist põrandaharja kusagilt mujalt ei leiagi.

Kogukate tänavaluudade värvilised harjased meenutavad esmapilgul mahlakõrsi. Riiulitele on seatud veel suur tänavahari, riisijuurtest hari teraspoti küürimiseks, väikesed sauna- ja maniküüriharjad jpm. Suures valikus on pintsleid ja jalamatte, neid tellivad tartlastelt ka skandinaavlased ja lätlased.

Eritellimusel valmistatakse tehnilisi harju ettevõtetele, näiteks õlletehasele, puidu- ja paberitööstustele jt. Vajaliku harja toomine välismaalt oleks aeganõudvam ja kulukam, rääkis juhataja.

«Me siiski ei soovi, et meid teataks vaid kui harjatootjaid,» tõdes Fred Üprus. Epitar valmistab ka sise- ja välisuksi, nii täispuidust kui MDF-plaadist, aga ka mööblit ja treppe. Epitari töömeeste tehtud on näiteks Eedeni kaubanduskeskuse ja uue politseimaja uksed ning Jaani kiriku tammepuumööbel.

Poes teeb müügikonsultant tellijale kohe ka hinnapakkumise.

Epitaril kui Eesti suurimal puuetega inimeste ettevõttel on plaanis avada tänavu müügiesindus ka Tallinnas.

Osta või tellida saab Tartus ka ühingu Iseseisev Elu psüühikahäiretega klientide kätetööd. Ühingu kunstitoas, õmblustsehhis ja pesutoas töötab 48 tartlast, 61 inimest on leidnud toetatud töökoha mõnes ettevõttes, rääkis juhataja Maire Koppel.

Toetatud töö

Ühingu kunstitoas, õmblustsehhis ja pesutoas töötab 48 tartlast, 61 inimest on leidnud toetatud töökoha mõnes ettevõttes, rääkis Iseseisva Elu juhataja Maire Koppel.

Praegu on ühingu pisikeses poes Riia 130a uus väljapanek maalitud siidsalle ja köögitekstiili, tellida saab ka voodipesu ja töörõivaid.

Nii mõnigi firma on tellinud meilt käsitsi tehtud kunstipärased visiitkaardid, kutsed või voldikud, märkis Maire Koppel ja lisas, et pehmeid mänguasju on tellitud nii palju, et ei jõua valmistadagi.

Psüühikahäiretega töötajad valmistavad meelsasti kauneid kaarte kõikvõimalikeks tähtpäevadeks.

Töö- ja vormirõivaid, aga ka suve- ja talvejopesid ja kombinesoone õmblevad ja müüvad Tartus ka kurdid. Eesti Kurtide Liidu ettevõte Otos asub Suures kaares.

Puudega inimeste ettevõtted

• Epitar, Ringtee 1, tel 7362 250

Eriotstarbelised harjad ja pintslid, pesukorvid, plastmasstoodang: pesunäpid, alkomeetri- ja kastekannuotsikud jms, mööbel, uksed

• Iseseisev Elu, Riia 130a, tel 738 1402

Sallid, linikud, seinapildid, voodipesu, pehmed mänguloomad, köögitekstiil, fliisist mütsid ja käpikud, tööriided, kaardid, voldikud

• Otos, Suur kaar 56, 738 0169

Kombinesoonid, kuued, püksid, kitlid, joped, haiglariided, voodipesu jm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles