Tallinna vabadus ja rumalus

Allan Alaküla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Osavõtt vabadussambateemalisest rahvaküsitlusest jäi paari tuhande hääle võrra alla Harju tänava täisehitamise küsitlusele, kus käis hääletamas 7643 inimest. Mullu aprillis toimunud alkoreferendumist jäi osavõtt rohkem kui neli korda nõrgemaks. Siis osales 21 688 tallinlast.

Samas pole mõtet osavõtuprotsenti üle tähtsustada – osaleda said kõik tallinlased, kes seda soovisid. Harju tänava küsitluse tulemus, kui palju selle kallal ka ei tänitataks, on endiselt väga tugev argument sinna haljasala rajamiseks, sest teised lahendused on vastuolus rahva tahtega. Kabinetivaikuses ei suutnud Keskerakond ja Reformierakond selles asjas kokku leppida ning pole seda teinud ka Res Publica ja Reformierakonna koalitsioon.

Niisamuti on rahva tahe olnud määrav alkoholipiirangute kehtestamisel. Reformierakond ja Res Publica olid enne eelmist rahvaküsitlust mõlemad alkopiirangute vastu. Ainult rahva otsus on see, mis ei luba neid piiranguid pealinnas tühistada. Kohaliku referendumi jõud ületab igal juhul volikogu enamuse tahte. See ongi otsedemokraatia mõte.

Eelmise linnavalitsuse ajal arutati komisjonide tasemel küsitluse korraldamist linna läbiva ohtliku transiidi kohta. Samuti arutati seoses sadade Muuga elanike pöördumisega kerkinud linna laienemise referendumile panekut. Need on pealinna jaoks suured teemad, kus erakonnad pole suutnud kokku leppida ja mida tasuks seepärast rahvale otsustada anda.

Lasta vabadussamba asukoha üle otsustada Tallinna rahval oli siiski vale. Esiteks puudutas küsimus tervet Eestit. Sammast ei püstitata ju Tallinna vabadusele.

Teiseks on vabadusmonumendi rajamiseks linna tasandil konsensus olemas: koalitsioon on koalitsioonilepinguga in corpore Vabaduse väljaku kasuks otsustanud. Tallinna jaoks pole oluline, kas Toompeal olev Rahvaliit pooldab endiselt presidendi ideed teha sammas Lauluväljakule. Sama seisukohta toetanud Keskerakond on alati lisanud, et on nõus sammast tegema ka mujale, kui nii otsustatakse.

Tõnis Palts ütles eelmisel nädalal, et vabadussamba küsitlusest osavõtt näitab linnarahva toetust praeguse linnavalitsuse poliitikale. Ma ei arva, et Tallinnal oleks praegu hea valitsus, kuid loodetavasti on toetus Paltsi kabinetile siiski suurem kui poolteist protsenti. Rahva otsustamisse kaasamine suurendas rahva toetust eelmisele koalitsioonile. Õige küsimuse ja korraldusega toetaks rahvas küsitluse kaudu ka praegust koalitsiooni.

Selle aktsiooniga õnnestus Paltsil rahvaküsitluse ideed küll pisut lörtsida, kuid kindlasti tehakse neid ka tulevikus. Ent Tallinna mainele on sellise rumala ja ülbe küsitlusega tehtud korvamatut kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles