Jaapanlased filmisid Struvet ja Tartu tähetorni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tähetornis filmiti möödunud nädalal Jaapani telekanali TBS Vision telesarja tarvis nii tähetorni ennast kui ka kuulsat astronoomi ja geodeeti Friedrich Georg Wilhelm Struvet, keda oli kehastama palutud soome näitleja Juho Juu­ti­lainen.
Tartu tähetornis filmiti möödunud nädalal Jaapani telekanali TBS Vision telesarja tarvis nii tähetorni ennast kui ka kuulsat astronoomi ja geodeeti Friedrich Georg Wilhelm Struvet, keda oli kehastama palutud soome näitleja Juho Juu­ti­lainen. Foto: Andres Ehrenpreis

Tartu tähetornis filmiti möödunud nädalal Jaapani telekanali TBS Vision telesarja tarvis nii tähetorni ennast kui ka kuulsat astronoomi Friedrich Georg Wilhelm Struvet, keda oli kehastama palutud soome näitleja Juho Juutilainen (vasakul). Tuleva aasta jaanuaris linastuv sari räägib UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvatest objektidest, sealhulgas ka Struve geodeetilisest kaarest, kirjutab Marju Himma ajalehes Postimees.


Struve geodeetiline kaar, 2820 kilomeetri pikkune joon, mis ühendab tänapäeval kümmet riiki, ulatudes Norrast Ukrainani, kanti maailmapärandi nimistusse 2006. aastal. Kaarel on märgitud silmside kaugusel paiknevad punktid, mis aitasid triangulatsioonimeetodil täpselt mõõta Maa kuju.

Pealkirja «The World Heritage» kandev sari valmib UNESCO ja Sony koostöös. Paraku on filmid mõeldud vaid Jaapani vaatajaskonnale, Eestis võib neid parimal juhul satelliittelevisiooni vahendusel tabada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles