Õitsev kaktus teeb kasvataja uhkeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleks, et meie aknalaudadel olevad kaktused õide puhkeks, tuleb neile luua õiged kasvutingimused. Parim aeg kaktuste ümberistutamiseks on just praegu.

Lisaks õigele kastmisrežiimile, valgusele, õhuniiskusele ja temperatuurile on kaktuse õitsema mineku juures oluline mulla koostis.

Parim aeg kaktuste ümberistutamiseks on veebruari lõpp ja märtsi algus. Spetsiaalseid, olgu siis välismaist või kohalikku päritolu mullasegusid võib osta lillepoodidest. Kui aknalaual kasvab juba kaks-kolm kaktust, on segud igati õigustatud, kuid odavam ja ka huvitavam on muld ise kokku segada.

Kerge muld

Mõned kaktustekasvatajad arvavad, et mulla koostisest olulisem on selle kerge ja vett läbilaskev struktuur, sest toitaineid saab väetisega lisada igal ajal. Teised on seisukohal, et potitaimede mullasegu peab imiteerima loodusliku kasvukoha mulla koostist. Nende kasvusegud koosnevad mitmest eri tüüpi mullast, punase telliskivi purust, lubjast, lehtpuusöest jne.

Lühidalt öeldes – peab olema palju aega ja ruumi, et kodus segusid valmistada, eriti siis, kui kollektsiooni kuulub mitusada kaktust. Lihtsam lahendus on kolmest komponendist koosnev substraat, mille koostist varieeritakse vastavalt kaktuse päritolule.

Selline mullasegu peaks koosnema turbamullast (tagab õige happesuse), mätta-, lehe- või kompostimullast (tagab toitained) ja jämedast liivast (annab kobeduse ja kindlustab drenaaži).

Olenevalt sellest, kas taimed on pärit kõrbest, savannist või mäestikest, võib üht koostisosa lisada rohkem kui teist. Näiteks võib kõrbe- ja kuivade savannide kaktuste puhul segada kokku 2/4 liiva, 1/4 turbamulda ja 1/4 mättamulda, savannikaktuste puhul võiks kõike kolme olla võrdsetes osades.

Enne istutamist tuleb mullasegu kuumutada u 100°C juures, vabanemaks ebasoovitavatest eluvormidest, mis hiljem võivad kaktuse juuri kahjustada. Ka poest ostetud mullasegu tuleb igaks juhuks läbi kuumutada.

Istutuspott ei tohi olla liiga suur ega ka liiga väike – juured peavad vabalt ära mahtuma, samas ei tohi neile jääda üleliia ruumi. Poti põhja pannakse vee kiiremaks äravooluks kiht peent kruusa, mida hiljem lisatakse ka mullapinnale.

Erinevalt teistest taimedest ei kasteta kaktusi kohe pärast istutamist, vaid alles paari nädala pärast. Sel juhul on juurtel aega paraneda – kiire kastmise puhul hakkavad need mädanema ja see võib kaktusele saatuslikuks saada. Kaktusi pole vaja ümber istutada igal aastal, nooremad vajavad seda üle aasta ja vanemad kui kümneaastased nelja-viie aasta tagant.

Väetist anna mõõdukalt

Ümberistutatud taimi pole mõtet tükk aega väetada, sest mullasegus leidub piisavalt toitaineid. Paar aastat potis olnud kaktused tahavad aga juba väetist.

Õitsev kaktus on saavutus, mis näitab omaniku hoolitsevat suhtumist ja kasvukeskkonna sobivust. Kaktuste õied on eri suurusega – mõnest sentimeetrist kuni 30 sentimeetrini. Mõni kaktus näitab õit vaid öösel, suurem osa teeb seda siiski päevasel ajal. Kaktuse õitseaeg jääb mõne tunni ja mõne kuu vahele, mõned liigid aga õitsevad mitu korda aastas. Looduses õitsevad kõik kaktused, sest see on neile ainsaks paljunemisvõimaluseks, toas aga ei jõuagi mõni kaktusekasvataja oma hoolealuse õiteilu ära oodata.

Lisavalgus on tähtis

Kõige paremini hakkavad toatingimustes õitsema näsa- ja siilikkaktused ning epifüütsed lüli- ja lehtkaktused.

Arvatakse, et need on vähenõudlikud liigid, kuid samas ei tohi unustada, et heade tingimuste puudumisel arenevad õiepungade asemele tütartaimed, seda eriti siilikkaktustel. Kui aga on soovi kasvatada kapriissemaid liike, peab palju rohkem vaeva nägema.

Oluline on imiteerida looduslikke tingimusi. Lõuna-Ameerika kapriissete kaktuseliikide puhul on see keeruline, kuid mitte võimatu. Tähtis on ka anda taimedele talvel päevavalguslambi ja aegrelee abil lisavalgust, mis aitab tagada kaktusele 12-tunnise päeva.

Suvel peab taimi, ka rõdul kasvavaid, iga päev hommikuti ja õhtuti piserdama, kasvuhoones pole see tänu piisavalt suurele õhuniiskusele vajalik.

Seega on valem lihtne – tuleb luua õiged tingimused, oodata mõned aastad ja ongi käes aeg, mil kaktused õit näitavad.

Kaktusekasvataja meelespea

• Parim aeg kaktuste ümberistutamiseks on veebruari lõpp, märtsi algus.

• Muld peab olema õhuline ja vett läbilaskev. Enne istutamist tuleb (ka poest ostetud) mullasegu kuumutada umbes 100°C juures.

• Kaktusepott ei tohi olla liiga suur ega liiga väike, juured peavad sellesse parasjagu ära mahtuma.

• Värskelt ümberistutatud kaktust ei tohi esimestel nädalatel kasta.

• Noori kaktusi istutatakse ümber üle aasta, vähemalt kümne aasta vanuseid nelja-viie aasta tagant.

• Esimesel aastal pärast ümberistutamist kaktust ei väetata.

• Väetamiseks tuleb kasutada spetsiaalset kaktuseväetist. Kui see pole võimalik, siis kolmekordselt lahjendatud tavalist lilleväetist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles