Leht: Venemaa teeb kaasmaalaste ümberasumisega veel ühe katse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rattur Vene Föderatsiooni lipuga.
Rattur Vene Föderatsiooni lipuga. Foto: Reuters / Scanpix.

Venemaa ei kavatse kriisile vaatamata loobuda kaasmaalaste ümberasumise programmist, regioonide ministeerium kavatseb teha ettepaneku ümberasumise reegleid lihtsustada, kirjutas täna ajaleht Vedomosti.

«Muudatused kaasmaalaste ümberasumise programmi võidakse teha enne aasta lõppu,» kinnitas väljaandele regionaalarengu minister Viktor Bassargin.

«Regioonide osalemise reegleid lihtsustatakse, aga ümberasumise võimalused laienevad,» lubas ta. Ministri sõnul on vastavad dokumendid juba ette valmistatud ning asuvad kooskõlastamise staadiumis.

«Senine ümberasujate vastuvõtmise programm on erakordselt bürokratiseeritud ning praktiliselt ei tööta,» tunnistas Bassargin.

Riiklik programm võeti vastu 2006. aasta juunikuus ning nägi ette 443 300 ümberasuja ja nende pereliikme vastuvõtmist aastaks 2012. Käesoleva aasta eelarves oli programmile ette nähtud 6,5 miljardit rubla, ent kriisi tõttu kärbiti seda 1,8 miljardini.

Föderaalse migratsiooniteenistuse juht Konstantin Poltoranin selgitas väljaandele, et summat vähendati migratsiooniteenistuse ettepanekul.

Teenistuse andmetel soovib käesoleval aastal Venemaale ümber asuda vaid kuni 20 000 inimest. 2007. aastal kolis Venemaale elama kõigest 700 inimest, 2008. aastal 8800.

Tegemist on vaid 13,5 protsendiga kavandatud inimeste hulgast, osutas riigikontroll (Arvelduskoda) maikuus, mil ta programmi täitmist kontrollis.

Bassargini sõnul pehmendatakse regioonide jaoks ümberasujate programmidele esitatavaid nõudmisi. Uuenduseks on tema sõnul ka see, et programm hakkab lisaks tööealisele elanikkonnale eelistama ka tudengeid.

Samuti lubab minister programmis osalevatele inimestele suuremat vabadust. Täna takistavad ümberasujatega sõlmitavas lepingus sisalduvad tingimused neil vabalt elu- ja töökohta vahetada - muutes nad sisuliselt pärisorjaks, tõdes ta.

Sõltumatu sotsiaalpoliitika instituudi regionaalprogrammide direktor Natalja Zubarevitš ütles väljaandele, et tingimuste muutumine võib ümberasujate hulka veidi suurendada.

«Ent nende hulk jääb ikkagi piiratuks: on jäänud vähe inimesi, kes on veel valmis Venemaale ümber kolima, peamiselt on tegemist Kesk-Aasia venekeelse elanikkonnaga. Ent nad pole kuigi haritud, aga mis peaasi - nad on vaesed ja neil lihtsalt ei ole kolimisraha,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles