Colorado põlevkividebatis hirmutatakse Eesti-näitega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär..
Põlevkivikarjäär.. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Colorado osariigis hoogu koguvas debatis põlevkivienergia tootmise üle kasutavad vastased Eestit süngeima näitena põlevkivienergeetika ränkadest mõjudest.


Ajaleht The Colorado Independent tõi välja Eesti kui maailma juhtiva põlevkivitootja ja -tarbija, kes on juba 80 aastat vaevelnud tõsiste keskkonnaprobleemide käes.

Ajaleht märgib, et lisaks tohutule veekulule, mis on Colorado jaoks peamine probleem, jääb põlevkivi kaevandamisest järele ka hiigelkogus tuhka ja poolkoksi. Põlevkivi kasutavad elektrijaamad paiskavad aga atmosfääri teistest rohkem süsinikdioksiidi ning kaevandamispiirkondades muutub nii põhjavee režiim kui kvaliteet.

Ajaleht möönab siiski, et suurimad keskkonnaprobleemid vaevasid Eestit 1980ndail ning sellest ajast on olukord märgatavalt paranenud.

«Kuid [põlevkivienergeetika] tähendaks siiski palju vaeva ja paljud alalhoidlikud kritiseerivad miljardite matmist põlevkivi-uuringutesse taastuvenergeetika asemel,» nendib leht. «Senaator James Inhofe eesmärk võib küll olla Colorado põlevkivitööstuse abil Oklahomaks muutmine , kuid osariigi saamine uueks Eestiks peaks isegi tema jaoks üle piiri minema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles