Rohelised pakuvad käibemaksuvaidlusele oma lahendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Trapido
Toomas Trapido Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu roheliste fraktsioon pakub käibemaksuvaidluse lahendusena omalt poolt välja võimaluse ettevõtetel sügisel tasaarveldada see osa käibest, mis on liiga kiiresti muutunud käibemaksuseaduse tõttu juulis enam makstud.

«See ettepanek võiks innustada ettevõtteid näiteks oktoobris ka suuremat käivet tekitama - kui mingi osa käibest, näiteks 0,6 protsenti, saaks riigiga tasaarveldada,» rääkis Postimees.ee'le riigikogu rahanduskomisjoni liige, roheliste fraktsiooni Toomas Trapido.

«Arvutus põhineb sellel, et kui käibemaksumuutusest etteteatamine oli väga lühike ja oleks võinud olla näiteks 10 päeva rohkem, ning käibemaksu tõsteti omakorda 2 protsenti, siis selle kümne päeva ulatuses tasutud kõrgema maksuosa võiks tagasi taotleda,» selgitas Trapido.

«See läheks käibemaksuarvestusse, ettevõtted deklareerivad ja siis kas riik maksab ettevõtetele või ettevõte maksab selle võrra käibemaksu vähem,» pakkus ta välja.

Kas roheliste fraktsioon toetab pigem õiguskantsleri ettepaneku arutamisel sisulisi lahendusi või seaduse muutmata jätmist ja vaidluse riigikohtuni väljaviimist, ei ole Trapido sõnul veel otsustatud.

«Keegi ei vaidle selle vastu, et etteteatamisaeg oli äärmiselt lühike - seda on kõik tunnistanud. Aga kas see on oluline põhiseaduse riive ettevõtlusvabaduse ja õiguskindluse suhtes, see on vaidluse koht.»

Lahendus rahanduskomisjonist

«Õiguskantsler tegi ettepaneku taastada endine olukord või võtta seadus uuesti lahti tähtaja osas ja viia põhiseadusega kooskõlla - see on aja tagasikeeramine ja ma ei näe selleks võimalust. Aga mingil kujul kompenseerida lisakulu, mis tulenes liiga lühikesest etteteatamisest, see on mõistlik,» arutles roheliste esindaja.

«Ka õiguskantsler on möönnud, et riigikogul seadusandjana on õigus maksumäärasid muuta ja maksupoliitikaga tegeleda. Ettevõtjatel ei saa olla õigustatud lootust, et maksumäär püsib - ta on küll 1992. aastast muutumatuna püsinud, kuid see veel ei tähenda, et ei tohiks muutuda. Aga see toimus tõesti liiga kiiresti,» tõdes Trapido.

«Viimastel kuudel olen ma näinud, et rahanduskomisjonis toimuvad tõesti sisulised arutelud ja tulevad lahendused ega ole nii, et kõik on enne ära otsustatud. Ma usun, et rahanduskomisjonis leitakse kõige parem lahendus,» oli ta optimistlik.

Täna arutavad õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekut käibemaksuseaduse liiga kiire muutmine põhiseadusega kooskõlla viia riigikogu rahanduskomisjon ja õiguskomisjon. Järgmisel esmaspäeval koguneb riigikogu otsuste tegemiseks erakorralisele istungile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles