Haigutusdetektor hoiatab uniseid autojuhte

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Teadlased töötavad välja autodesse integreeritavat süsteemi, mis registreerib autojuhi haigutused ning hoiatab teda õigeaegselt, et ennetada tukkumajäämist ja sellele paratamatult järgnevaid õnnetusi.



Vanderbilti ülikooli teadlase Aurobinda Mishra ja tema India kolleegide välja töötatud süsteem põhineb kaameral, mis on seotud pilte analüüsiva tarkvaraga, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Kaamera püüab kinni pildirea juhi näoilmetest, mille muutusi seejärel analüüsitakse. Süsteem suudab haigutamist eristada muudest näoliigutustest, näiteks naeratamisest, rääkimisest või laulmisest. Haigutuste sagedust arvesse võttes annab süsteem juhile teada, millal ta peaks tegema peatuse.

Süsteem tuvastab haigutused tõhusalt sõltumata pildi teravusest ja kontrastsusest, pea liikumisest, vaatenurgast, päikeseprillide kandmisest ja nahavärvist, kirjutavad teadlased ajakirjas International Journal of Computational Vision and Robotics.

Varem on püütud välja töötada süsteeme, mis hindavad unisust ajulainete põhjal, kuid teadlaste hinnangul oleks kaameral põhinev süsteem vähem juhti häiriv kui elektroode täis kiiver.

Omaette küsimus on, kas autojuhid süsteemi poolt saadetud hoiatust üldse arvesse võtaksid. Inimene saab ju ka ise aru, kui ta palju haigutab ja väsinud on, kuid sellest hoolimata püütakse pigem võimalikult ruttu sihtpunkti jõuda, mitte ei jääda metsa vahel seisma ja uinakut tegema. Võib siiski loota, et süsteemi antud hoiatus juhi mingil määral ärkvele ehmatab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles