Tartu remondib koole Riigi Kinnisvara abiga

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linn remondib Herbert Masingu kooli uue maja ja Reiniku kooli gümnaasiumiosa uue maja, Vanemuise 33/35 koolikompleksi, Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi abiga, kellega tarvilikud lepingud allkirjastatakse täna.

Tartu volikogult läinud nädalal heakskiidu saanud kava kohaselt loovutab linnavalitsus umbes 90 miljoni krooni suuruse investeeringu tagatiseks kõnealuste kinnistute hoonestusõiguse Riigi Kinnisvara ASile 20 aastaks, mille vältel linn peab majade kasutamise eest maksma üüri.

Sealhulgas tagastab linn hoonete remondiks tehtud investeeringu, samuti halduskulud, edaspidised remondikulud ja muud väljaminekud.

Korda kahe aastaga

Herbert Masingu kool saab Vanemuise 33 hoones alustada tööd juba tuleval õppeaastal, Mart Reiniku gümnaasiumi gümnaasiumiaste kolib Vanemuise 35 hoonesse 2007. aasta septembrist.

Mõlema kooli ühiskasutusse tulevad ujulaga võimlakompleks ja söökla.

Pärast hoonestusõiguse loovutamise tähtaja lõppu 2025. aastal saab linn otsustada, kas jätkata üürimist või osta kompleks jääkväärtusega välja. Samuti on linnal võimalus osta kompleks vastava soovi ja raha olemasolu korral ka varem välja.

Tartu abilinnapea Georg Aher möönis, et Riigi Kinnisvarale makstav intress 4,46 tuleb küll soolasem, kui tulnuks juhul, kui linn oleks ise hoonete remondiks laenu võtnud.

«Aga linn ise ei suuda seda laenukoormust enda kanda võtta, hetkel pakub Riigi Kinnisvara, et osa laenukoormusest jääks nende kanda. See rahaliselt võibolla pole nii kasulik, kui oleks ise tehes, aga saame majad nende abil korda teha,» põhjendas ta.

Miljard krooni vajaka

Aher sõnas, et Riigi Kinnisvara teenuseid kasutamata oleks ilmselt Vanemuise 35 maja remont aastateks venima jäänud, sest linna haridusobjektidesse oleks tänastes hindades vaja investeerida umbes miljard krooni.

«Mida aasta edasi, seda suuremaks summa kasvab. Ehitus kallineb aastas ca 5–7 protsenti, selles mõttes on see laen isegi odavam kui ehituse kallinemine,» märkis abilinnapea.

Aher rääkis, et Riigi Kinnisvara abil saab Herbert Masingu kool endale 1. septembriks normaalsed ruumid ja korralikud ravikabinetid, mis on oluline, kuivõrd Masingu kooli õpilased vajavad arstlikku järelevalvet. Pealegi saab Masingu kool hakata tööle ühes vahetuses – praegu on õpilastest pooled õhtuses vahetuses.

Kui 2007. aasta 1. septembriks, nagu on kokku räägitud Riigi Kinnisvaraga, saab täielikult remonditud ka Vanemuise 35 hoone, kolib sinna Reiniku kooli gümnaasiumiaste, mis omakorda lubab senises Reiniku majas jätkaval põhikoolil hakata tööle ühes vahetuses.

Kas Tartu linn Riigi Kinnisvaraga veel mõne koolihoone korrastamiseks koostööd teeb, ei ole selge.

«Vajadus karjub õige mitme hoone osas, aga kas partner on Riigi Kinnisvara, selgub, kui esimene koostööprojekt on lõppenud. Siis, kui me näeme, milline ehitus- ja hoolduspartner ta meile on,» lausus Aher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles