Tööriistalaenutus päästab kalli seadme ostust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui kodus läheb mõnd tööriista vaja vaid korra aastas, pole mõtet selle ostu peale raha raisata. Targem on seada sammud tööriistalaenutusse, kust saab laenuks ka kõige tavalisema vasara.

Suurimad tööriistalaenutused on Eestis AS Ehitustööriist ja Ramirent. Kuigi mõlema põhiline sihtrühm on ehitusfirmad, ei öelda ära ka eraisikutele.

AS Ehitustööriistal on 13 laenutuspunkti üle Eesti. Firma klienditeenindaja Rauno Rooste ütles, et tööriistade rendihinnad on soodsad ning kallist riistapuud, mida kasutatakse vähe, pole alati mõtet osta.

«Lihtsamad tööriistad muretsetakse tavaliselt koju, aga suuremaid tasub küll laenutada. Näiteks kui tavaline akutrell maksab 4700 krooni, saab selle üheks päevaks rentida 101 krooni eest,» selgitas Rooste.

Laenutavad profiriistu

ASil Ramirent on kokku kümme tööriistalaenutuspunkti. «Kui investeerida kallisse seadmesse, peab sellel ka otstarve olema, midagi kapi otsa seisma osta pole küll mõtet,» ütles firma tehnikadirektor Urmas Roosimaa.

«Rendifirmast saab laenutada profitööriistu, mida ei tasu endale ostma hakata, hinnavahe on nii suur.»

Ehitustööriistast on võimalik rentida pea kõiki tööriistu alates kruvikeerajatest, haamritest, tavalistest trellidest, höövlitest ja lõhkumisvasaratest kuni suurte ehitustõstukite ja soojakuteni välja. Laenutatakse firma Makita tööriistu.

Enim küsitakse hekikääre, mullafreese, trimmereid, võsalõikureid, mullarulle, pinnasetihendajaid ja trelle.

Laenutades tuleb esitada kaks pildiga dokumenti ja tööriista eest peab maksma ette kümne päeva tagatisraha, millest arvestatakse seadme tagastamisel maha päevased rendihinnad, ülejäänud raha aga saab klient tagasi.

Hooldama ei pea

Ka Ramirendil on Roosimaa sõnul suur tehnikapark, tööriistade nimekiri algab torulõikajatest ning lõpeb teleskooptõstukite ja ehitusliftidega. Lihtsamaid asju, näiteks labidat ja kõblast siiski ei laenutata, ja ka muid aiatööriistu on vähe.

«Tegelikult küsitakse just labidaid ja kõplaid üsna palju, näiteks kunagi taheti ühe heakorrastuspäeva tõttu saada 15 reha,» mainis Roosimaa. Kõige enam laenutatakse tema sõnul käsitööriistu, tõstemehhanisme ja tellinguid. Ramirent pakub firmade Boch ja Hilti tööriistu.

Laenutades tuleb samuti esitada dokument ming maksta seadme eest tagatisraha, mis algab 1500 kroonist.

Ehitustööriista laenutustes on seadmete laenutamise hinnad üle Eesti ühesugused, samuti Ramirendis. Tööriistu saab laenutada nii kauaks kui vaja.

Enne tagastamist tuleb tööriistad puhtaks teha, hooldama neid aga ei pea. «Laenutamise mõte ongi see, et klient saab tulla ja võtta hooldatud seadme,» nentis Roosimaa.

Kui juhtub, et laenutatud tööriist läheb katki, selgitatakse välja selle põhjus. Kui süüdi on laenutaja, tuleb tal ese kinni maksta.

Tööriistalaenutuste hinnad

• AS Ehitustööriist (Tallinn, Tartu, Viljandi, Võru, Pärnu, Rakvere Jõhvi, Saaremaa, Valga, Narva) – mullafrees 295 kr, muruniiduk 213 kr, hekikäärid 177 kr, mururull 71 kr, suur käsihaamer 24 kr päev

• Ramirent AS (Tallinn, Tartu, Jõgeva, Pärnu, Kuressaare, Jõhvi, Narva) – pinnasetihendaja (60-90 kg) 180 kr, muruniiduk 250 kr, murutrimmer 260 kr, hekikäärid 70 kr, bensiinimootoriga 180 kr, aiarull 80 kr, akutrell 120 kr, akupuurvasar 150 kr päev

• A.A. Tööriistalaenutus OÜ (Tallinn) – mullafrees 295 kr, muruniiduk 150 kr, hekilõikur 200 kr, mururull 65 kr, 1,5-meetrine redel 45 kr, 7,5-meetrine redel 75 kr päev

• Profitööriist OÜ (Tallinn) – muruniiduk 200 kr, hekikäärid 100 kr, mururull 50 kr, kahemeetrine redel 45 kr, seitsmemeetrine redel 55 kr, elektri- ja akutrellid 75 kr päev

• AS Ehitusmeister Grupp (Tartu) – 1,8-meetrine ja 3,5-meetrine redel 39 kr, 6,1-meetrine ja 8,2-meetrine redel 79 kr, lööktrell 89 kr, löökpuurvasar 130 kr, taldlihvija 99 kr, maatihendaja 199 kr, käsiketassaag 150 päev

• Springstedt OÜ (Rakvere) – hekipügaja 100 kr, muruniiduk 150 kr, murutrimmer 180 kr, elektriline lööktrell 60 ja 80 kr, elektriline puurvasar 180 kr, akutrell-kruvikeeraja 80 päev

Allikas: firmad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles