Me oleme liitlased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aldona Wos ja Jüri Luik kinnitavad, et Eesti ja USA mõistavad üksteist, kuna meil on sarnased huvid ning me jagame ühesuguseid väärtushinnanguid.

Liitlassuhted Eesti ja Ameerika Ühendriikide vahel on tugevad ja kestvad ning põhinevad pühendumisel samadele väärtustele ja ühistele huvidele.

Oleme koos võidelnud globaalses sõjas terrorismi vastu ja seisame kõrvuti, et aidata Iraagis, Afganistanis ja Kosovos kaasa demokraatia arengule. Nii Eesti kui ka Ameerika võitlejad on nendes lahingutes langenud ning me mälestame neid.

Meie liitlassuhted ulatuvad aga kaugetesse aegadesse. USA otsus 1940. aastal mitte tunnustada Balti riikide okupeerimist ja annekteerimist sillutas teed Balti rahvaste kangelaslikele jõupingutustele iseseisvuse taastamisel.

USA andis ka peavarju paljudele baltlastele, kes olid sunnitud II maailmasõja järel põgenema oma kodumaalt. See on loonud tihedad inimlikud sidemed meie riikide vahel. President George W. Bushi visiit Riiga ja kohtumine Balti riigipeadega, sealhulgas Eesti presidendiga, on oluline sündmus heade suhete kinnituseks ja edasiarendamiseks.

Tugevad sidemed

USA ja Eesti on tugevad liitlased NATOs. USA president ütles oma kõnes üliõpilasorganisatsioonidele (Atlantic Student Summit) Prahas 2002. aastal NATO tippkohtumise raames, kus ka Balti riigid NATOsse võeti, järgmised sõnad: «Ja rahvad NATOs, vanad ja uued, teadke: need, kes valivad teid oma vaenlaseks, valivad ka meid oma vaenlaseks. Mitte kunagi enam ei pea te agressori vastu üksi astuma.»

USA ja Eesti usuvad, et transatlantilises dialoogis ja sõjalises kaitses on NATO endiselt olulisim organisatsioon. Kodule lähedase näitena lendavad praegu Balti õhuruumi kaitstes Eesti õhuruumis NATO hävitajad, sealhulgas ühes vahetuses peatselt ka USA lennukid. See on signaal solidaarsusest ja koostööst väiksemate NATO riikide toetuseks.

Igal aastal eraldab USA Kongress toetussummasid Balti kaitsejõudude abistamiseks, kuid põhipanusena on Eesti deklareerinud, et eraldab ise 2% SKPst kaitsekulude katteks. Peame seda väga oluliseks.

President Bush lendab pärast Riia külastust nii Hollandisse, Venemaale kui ka Gruusiasse. 9. mai tähistamisele Moskvasse Eesti president ei sõida. Moskva pidustustel osalemine on iga riigi suveräänne otsus.

Riikide koostöö

Kuid fakt on see, et nii USA kui Eesti tunnevad sügavat heameelt fašismi purustamise üle. Samas ei tohi unustada, et II maailmasõja lõppedes jäid paljud rahvad vastu oma tahet aastakümneteks Nõukogude Liidu ikkesse.

Loodame, et II maailmasõja keerulisest ajaloost ja selle tagajärgedest suudetakse ausalt rääkida. Tõe tunnistamine on vajalik, sest vaadates tulevikku, peame kindlustama, et kommunismi ja fašismi kurjus ei korduks enam kunagi.

President Bushi külaskäiku Tbilisisse tervitavad eestlased väga suure rõõmuga. Rooside revolutsioon Tbilisis ja oranž revolutsioon Ukrainas on andnud piirkonna demokraatiale uuenenud jõu. USA ja Eesti teevad kõik nendest oleneva, et need värsked demokraatiad saaksid nii palju toetust kui vähegi võimalik.

USA-l ja Eestil on juba olemas koostöökogemus nii Ukrainas, Gruusias kui ka teistes iseseisvates riikides, mis tekkisid pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

Eraldi tahaksime rõhutada

OSCE tähtsust, kelle vaatlejad mängisid nii olulist rolli selles, et rahva tahe saaks valimistel arvestatud ja et kellelgi ei õnnestuks tulemusi võltsida.

Inimlik mõõde

Lisaks poliitikale ja julgeolekule ühendavad USAd ja Eestit tuhanded inimlikud sidemed. Paljud eestlased õpivad USA kõrgkoolides ja nii Ameerika kui ka Eesti tudengid leiavad vastastikustest kontaktidest palju kasulikku.

Üha rohkem ameeriklasi töötab Eestis, osaledes Eesti kiirelt arenevas majanduses.

USA ja Eesti teadlaste vahel on tihe koostöö, nii tegeletakse näiteks ühiste põlevkivi- ja meditsiiniuuringutega. USA on toetanud nii otse kui nn Globaalse Fondi kaudu Eesti võitlust 21. sajandi hirmsa haiguse HIV/aidsi vastu.

Kindlasti aitab inimlikele kontaktidele palju kaasa reisimisvõimaluste lihtsustumine. Eestisse sisenevad ameeriklased juba viisavabalt.

Meil on hea meel tõdeda, et meie kahe riigi konsulaarasjade spetsialistid on asunud arutama, milliseid samme saame koos ette võtta, et Eesti vastaks USA Kongressi poolt ette nähtud nõudmistele, mis võimaldaks ka eestlastel viisavabalt USAsse reisida.

USA ja Eesti suhted on dünaamilised, kõikumatud ja põhinevad kindlatel ühistel väärtustel. Presidendid Bush ja Rüütel arendavad edasi neid suurepäraseid suhteid, kui nad kohtuvad homme, 7. mail Riias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles