Raport: möödunud aastal hukati ligi 6000 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raport: möödunud aastal hukati ligi 6000  inimest
Raport: möödunud aastal hukati ligi 6000 inimest Foto: AP / Scanpix

Inimõigusteorganisatsiooni Hands Off Cain raportis seisab, et viimastel aastatel on kogu maailmas surma mõistetute arv vähenenud.

Samas aga tõdeti, et kuigi hukatuid on vähem, ulatus möödunud aastal hukatute arv siiski 5727-ni, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kõige rohkem hukatakse Hiinas, kus kinnitamata andmetel kaotas eelmisel aastal elu 5000 inimest. Arvud Hiinas hukatutest on vastukäivad, sest see riik ei paljasta surma mõistetute tegelikku arvu.

Inimõigusteorganisatsiooni Amnesty International andmetel võis elu kaotada 1700 inimest.

Hiina seaduste kohaselt saab surmanuhtluse määrata 60 erineva kuriteo eest. Elu võib kaotada näiteks maksupettuse eest.

Hiinal on siiski plaan viia seadusse sisse muudatus, mis peaks aitama minimiseerida  surmamõistmist.

Edaspidi plaanitakse surmanuhtlust määrata vaid väga tõsiste ja raskete seadusrikkumiste korral. Hiina ametivõimude sõnul ei ole surmanuhtluse kaotamine praeguse ühiskondliku arengu ja sotsiaalolude tõttu võimalik.

Kaks aastat tagasi anti Hiina kõrgemale kohtule õigus tühistada alama astme kohtu poolt määratud surmanuhtlusi. Pärast seda hakkas seal riigis surma mõistetute arv vähenema.  

Möödunud aastal hukati kogu maailmas kokku 5727 inimest, surmamõistmised toimusid 46 riigis. Lisaks Hiinale on suure hukatute arvuga ka Iraan, Saudi Araabia ja Põhja-Korea.

Burundi ja Usbekistan kaotasid surmanuhtluse.

Ilma kohtuta surmanuhtlusi tuleb ette terrorismis kahtlustavates riikides nagu Afganistan, Indoneesia, Iraan ja Iraak.

USAs mõisteti möödunud aastal surma 37 inimest ehk viis vähem, kui näiteks 2007. aastal. Pooled hukkamised toimusid Texase osariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles