Valitsus asub täna Sylvesteri omanike vintsutamist heastama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sylvesteri endised omanikud Toomas Mets (vasakul) ja Mati Polli Tallinna halduskohtus enne protsessi algust.
Sylvesteri endised omanikud Toomas Mets (vasakul) ja Mati Polli Tallinna halduskohtus enne protsessi algust. Foto: Arno Mikkor / Äripäev

Valitsus arutab täna 6,7 miljoni krooni eraldamist kohtus suurelt maksuametit löönud metsafirma Sylvesteri aktsionäride kohtukulude hüvitamiseks.


Rahandusminister esitab ettepaneku hüvitada välja mõistetud kohtukulud valitsuse reservist.

2002. aasta sündmuste üle käinud ja riigikohtusse jõudnud vaidluses Sylvesteri endiste aktsionäridega on mõne miljoni kroonine kohtukulu tühiasi. Kokku läks maksuameti kinnisidee pigistada suurtehingu teinud Sylvesteri aktsionäridelt Eesti maksumaksjaile maksma üle poole miljardi krooni, sest riik peab tagasi maksma nii ettevõtjailt kasseeritud maksusumma kui ka viivised.

Lugu sai alguse sellest, kui Mati Polli ja tema kompanjonid otsustasid 2002. aastaks eduka ettevõtte maha müüa. Eraisikutest aktsionärid kandsid oma Sylvesteri aktsiad äriühingute arvetele ja äriühingud müüsid need Soome metsakontsernile Stora Enso.

Eriti veidraks teeb aga maksuameti sõjakäigu Sylvesteri endiste aktsionäride vastu asjaolu, et viimased küsisid enne vaidlusaluste tehingute sooritamist maksuametilt kirjalikult seisukohta, kas nende plaanitavaid aktsiamüügitehinguid saaks tõlgendada nii, et need on tehtud maksudest kõrvale hoidmiseks. Maksuamet vastas kirjalikult, et ei saa, kuid veidi hiljem, nähes et liikunud on hiigelsummad, soovis amet neist ometi osa saada ning esitas 2007. aastal maksunõude.

Kohtuvaidluses on amet kinnitanud korduvalt, et 2002. aastal ei olnud maksuameti antud kirjalik kinnitus tehingute korrektsuse kohta ametile siduv ning ametil oli igati õigus oma kinnitusest hiljem taganeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles