Euroopa meenutas eile Teise maailmasõja lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Moskvas aset leidvate suurejooneliste pidustuste eel tähistasid mitmed Euroopa riigid eile 60 aasta möödumist Teise maailmasõja lõpust Euroopas pärgade paneku ja mälestustseremooniatega.

USA president George W. Bush avaldas Euroopa vabastamisel natsi-Saksamaa okupatsioonist hukkunud liitlasvägede sõduritele austust Maastrichti lähedal Margratenis Ühendriikide sõjaväekalmistul.

Koos Hollandi kuninganna Beatrixiga pani ta pärja USA ja Hollandi lippudega kaunistatud memoriaalile. Margratenisse on maetud umbes 8000 USA sõdurit.

«Teise maailmasõja õppetund on see, et levitades demokraatiat kogu Euroopas muutus Euroopa lõpuks vabaks, terviklikuks ja rahus elavaks. See on õppetund, mida inimesed peaksid viimase 60 aasta kogemusest endaga kaasa võtma,» lausus Bush varem toimunud ümarlauakohtumisel noorte hollandlastega.

Saksamaal asetas kantsler Gerhard Schröder pärja sõja- ja natsismiohvrite mälestusmärgi juurde, kus on nii tundmatu sõduri kui tundmatu koonduslaagriohvri haud. Koos president Horst Köhleriga osales ta hiljem jumalateenistusel, kus meenutati sõjaõudusi ja avaldati tänu riigi sõjajärgse taassünni eest.

«(8. mai 1945) polnud ainult kohutava terrorivalitsuse lõpp, vaid ka uue alguse päev,» sõnas teenistusel Saksa roomakatoliku kiriku juht kardinal Karl Lehmann. «Me pidime end uuesti määratlema, sest olime oma tee barbaarsusse põhjalikult ära kaotanud.»

Köhler ütles parlamendi alamkoja eriistungil, et kuigi sakslased olla uhked oma riigi demokraatliku taassünni üle, peab Saksamaa tulevastele põlvkondadele hoiatuseks hoidma elus mälestuse Teise maailmasõja õudustest, mille natsiliidrid valla päästsid.

Eile marssis Berliinis ka mõni tuhat paremäärmuslast, kes avaldasid protesti Saksamaal valitseva nn süü kultuse vastu. Politsei suunas marssijad siiski eemale sel nädalal avatavast holokaustimemoriaalist ning Brandenburgi väravast, kuhu koondusid suuremad pidustused.

Üleeile õhtul osalesid kümned tuhanded sakslased aga protestiüritusel neonatside vastu, seistes vihmast ja külma ilma trotsides küünalde või lampidega 33 kilomeetri pikkuses inimketis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles