Maasikmarju jätkub varasuvest sügiseni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Huvi suvest külmadeni saaki kandvate maasikate vastu on tõusnud pidevalt ning viimastel aastatel on punaste marjadega maasikapuhmaid näha juba nii mõnelgi linnarõdul.

Kõige tuntumad neist on nn kuumaasikad, mida meie aedades kasvatatakse juba pikka aega, lisaks on aga saadaval aiamaasikate taasviljuvaid sorte.

Korduvalt saaki andvad maasikad kannavad tavaliselt marju juulist kuni külmade tulekuni. Selleks vajavad nad võrreldes tavaliste aiamaasikatega palju rohkem vett ja toitaineid.

Mõnedel sortidel – ronimaasikatel – annavad saaki ka tütartaimed. Kuna tegemist on ronimaasikatega, tuleb neid aga toestada. Erinevalt ronimaasikatest tuleb kõigil teistel sortidel tütartaimed eemaldada, sest vastasel korral langeb emataime saagikus.

Tahab head mulda

Maasikataimede muld peab olema kobe ja õhuline. Hea oleks lisada 1 m² mulla kohta 6 kg sõnnikut, 18 g fosforväetist, 24 g kaaliumväetist ja 12 g kaltsiumväetist. Iga kolme aasta järel tuleks rajada uus istandus ning muld sama skeemi järgi uuesti läbi töötada. Lisaks tahavad maasikad kevadel ja sügisel väetamist.

Õiepungade tekkimisel tuleb maasikaid kasta sõnnikulahusega: 1 liiter sõnnikuleotist 10 liitri vee kohta. Maasikaid ei ole soovitatav istutada kohta, kus on eelnevalt kasvatatud maavitsalisi, nt kartulit, tomatit, paprikat, baklažaani jne.

Paljundada saab niisuguseid maasikaid nii tütartaimede kui ka seemnetega. Seemnetest saadud taimedel säilivad kõik emastaime omadused: marja suurus, saagikus ja ka võime korduvalt saaki anda. Seemneid on õige võtta augustis valmivatelt viljadelt, sest siis ei toimu risttolmlemist aiamaasikaga.

Millegipärast arvatakse, et seemnetest maasikate paljundamine pole otstarbekas – et seemned kas ei idane või hukkuvad idanemisel.

Tegelikult on see väga lihtne: kevadel, näiteks märtsis tuleks võtta alustass ja panna sinna kiht majapidamis-, tualett- või mõnd muud pehmet paberit. Asetage seemned niisutatud paberile ja pistke kogu see kupatus kilekotti, et vesi ei aurustuks.

Kilekott koos alustassi ja seemnetega pange päikselisse kohta, näiteks aknalauale, ja niisutage seemneid aeg-ajalt veega. 10-12 päeva pärast ilmuvad idud ja siis ongi õige aeg külvata seemned mulla-liiva substraadile. Seemikud istutatakse välja mais-juunis.

Kui istutada tütartaimi või seemnetest kasvatatud maasikaid, peaks taimede vahekaugus olema u 20 cm ja ridade vahe 30-40 cm. Nagu juba öeldud, annavad remontantsed maasikad head saaki vaid juhul, kui maa on piisavalt rammus.

Seega peaks mulla ettevalmistusega tõsiselt tegelema, sest taimed jäävad ju sinna mitmeks aastaks.

Korduvalt saaki andvaid maasikaid tuleb ka vahepeal väetada. Ning kõik remontantsed maasikad tahavad sooja, seega peaks nad kasvama aia päikeselises küljes.

Marjad oma rõdult

Kuumaasikaid võib kasvatada ka rõdukastis või terrassil, kuid selgi juhul tuleb arvestada nende nõudmisi mulla viljakuse ja niiskuse suhtes.

Kuumaasikate juured ulatuvad päris sügavale, kuni 30 cm, ning seetõttu peaks rõdukast olema piisava sügavusega. Et seal on maasikate kasutuses olev mullapind oluliselt väiksem, tuleks taimi eriti hoolikalt väetada ja kasta, samuti igal aastal ümber istutada.

Toataimena kuumaasikate kasvatamisel (saagi saamise eesmärgil) pole suurt mõtet, sest taimed tahavad võrdlemisi palju valgust, aknalaual või postamendil kipub seda aga nappima.

Aiafirmast Selteret öeldi, et õige maasikataimede ostuaeg pole veel saabunud, kuid lähinädalail on müügile saabumas suur valik taasviljuvaid maasikaid. Aastatega on nende populaarsus kogu aeg kasvanud. Kuid juba praegu saab osta roosaõielist amplimaasikat «Fragoo», mil esimesed marjad juba küljes.

Hinnad

• Meil üheaastasena kasvatatav roosa õiega amplimaasikas «Fragoo» 120-150 kr

• Taasviljuvate ja kuumaasikate taimed alates 8 kr

Allikas: Selteret

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles