Ministeerium venitab energiaauditi toetusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaa Käärdi aleviku Rukkivälja korterühistu juhatuse liige Neeme Allik on üks neist 60 ühistutegelasest, kes pikisilmi riigilt energiaauditi toetust ootavad.
Tartumaa Käärdi aleviku Rukkivälja korterühistu juhatuse liige Neeme Allik on üks neist 60 ühistutegelasest, kes pikisilmi riigilt energiaauditi toetust ootavad. Foto: Sille Annuk

Majandusministeeriumi venitamise tõttu ootavad 60 Eesti korteriühistut juba kuid mitme tuhande kroonist energiaauditi tegemise toetust, mida riik on neile KredExi vahendusel lubanud.

Elva lähedase Käärdi aleviku kolme korteriühistu juhid olid ebameeldivalt üllatunud, kuuldes, et nende tellitud energiaauditi tegemise toetust ei ole niipea loota. Käärdi aleviku Rukkivälja korteriühistu juhatuse liige Neeme Allik ütles, et kortermaja audit maksab 12 000 krooni.

Krediidi ja Ekspordi Garanteerimise Sihtasutus (KredEx) oli lubanud energiaauditi tegemise kulust hüvitada kuni 6000 krooni. Audit tehti juba talvel, aga tänaseni pole toetust makstud.

«Saame pidevalt kõnesid korteriühistute juhtidelt, kes kurdavad, et pole kätte saanud KredExi toetust energiaauditile,» ütles Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Marit Otsing. «Korteriühistud ootavad pikisilmi raha, mis riik on neile lubanud.»

Ennatlik reklaam

KredExi projektijuhi Tiina Hilleri sõnul on raha olemas ja sihtasutus valmis seda kohe välja maksma, kui majandusministeerium kinnitab juhendi ja tingimused, millele energiaaudit kui dokument peab vastama.

Hiller on nõus, et olukord on absurdne, sest KredEx on energiaauditit soovitanud juba aasta algusest täie teadmisega, et majandusministeerium paneb tingimused kohe paika ja seejärel saab hakata toetusi väljastama.

«Olukord, mis praegu on tekkinud, on ootamatu ka KredExile – me ei reklaami tahtlikult asja, mida pakkuda pole võimalik,» ütles Hiller. «Probleeme on lihtsalt ühe dokumendi koostamise ja kinnitamisega ning peame siinkohal tõesti tunnistama, et riik ei ole väga kiire dokumentide vormistaja.»

Majandusministeeriumi osakonnajuhataja Ahti Kuningas kinnitas, et tööversioon energiaauditi juhendist on olemas ja jõuab KredExiga kooskõlastamiseni juba ilmselt esmaspäeval.

Panga nõusolek

«Ministeerium ei saanud leppida sellega, et energiaauditeid hakkaksid tegema nurgatagused firmad, vaid ikka need, keda ka pangad aktsepteerivad,» ütles Kuningas.

Ministeerium tahab, et energiaauditiga pakutakse välja vähemalt kolm võimalust energia säästmiseks ja hinnangut, kui pika aja jooksul see end ära tasub.

«Paari nädala pärast saab KredEx hakata energiaauditi toetusi välja maksma,» lubas Kuningas.

Kuninga sõnul ei teki energiaauditi toetuste väljamaksmisel probleeme neil ühistutel, kes on töö tellinud pankade poolt aktsepteeritavatest firmadest.

Energiaaudit

• Energiaauditi toetust saab maja, mis on ehitatud enne 1990. aastat.

• KredEx annab kuni pool ülevaatuse maksumusest, kuid mitte rohkem kui 6000 krooni.

• Energiaauditit saab teha vaid ehitusekspertiisi ja -projekti koostamise õigusega isik.

Allikas: www.kredex.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles