Riigikogu loodab säästa saadikute palga pealt

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu püüab juba ammu säästa elektri ja kütte pealt. Nüüd loodetakse säästuabi langevast keskmisest palgast, mille järgi saadikute palka rehkendatakse.
Riigikogu püüab juba ammu säästa elektri ja kütte pealt. Nüüd loodetakse säästuabi langevast keskmisest palgast, mille järgi saadikute palka rehkendatakse. Foto: Mihkel Maripuu

Parlament nagu teisedki riigiasutused on sunnitud järgmisel aastal kokkuhoidlikumalt majandama. Riigikogu loodab säästa saadikute palkade arvelt, mis peaksid riigi keskmise palga langedes vähenema.

Riigikogu kantselei kinnitusel puudutavad suuremad kärped riigikogulaste tööga seotud kulusid ja töötasu, aga ka tarkvara soetamise kulusid.

«Prognoositakse vabariigi keskmise palga langust, mis on aluseks riigikogu liikmete ametipalga ning tööga seotud kulude arvestamisel ja mistõttu saadiku palk ning tööga seotud kulud vähenevad,» selgitati Toompealt Postimees.ee'le.

Ka selle aasta alguses kärbitud kuluhüvitiste summa aitab parlamendil raha säästa. «Selle aasta jaanuaris ja veebruaris maksti tööga seotud kulusid veel 30 protsenti ametipalgast, alates märtsist 10 protsenti ametipalgast. 2010. aastaks on arvestatud kogu aastaks 10 protsenti ametipalgast,» selgitas riigikogu pressitalitus.

Riigikogu kantselei järgmise aasta eelarvetaotluse maht on 287 miljonit. Seda on ligi 2,5 miljonit krooni vähem kui tänavu.

Presidendi kantselei eelarve järgmisel aastal kasvab ligi 500 000 krooni võrra. Kadriorust kinnitati, et konkreetset kohta, kuhu lisaraha kulub, on keeruline välja tuua, kuna summa jaotub erinevate kuluridade vahel.

Küll aga tõi presidendi kantselei pressiesindaja suurimate kokkuhoiukohtadena välja presidendi senisest 8 protsenti madalama ametipalga, millega on seotud muud tasud. Samuti on kavas kärpida investeeringute, hoonete renoveerimiskulude, personalikulude ning üldiste majandamiskulude arvelt.

Esialgse kava kohaselt on presidendi kantselei järgmise aasta eelarve 58,8 miljonit.

Riigikantselei esialgne eelarve järgmiseks aastaks on 290,1 miljonit, mis on 9 protsenti väiksem võrreldes tänavuse eelarvega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles