Keskpäevatund: Eestit juhib mañana valitsus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilk.
Rein Kilk. Foto: Lauri Kulpsoo.

Kuku raadio Keskpäevatunni saatejuhid leidsid, et Eestit juhib

mañana

valitsus, kes küll teab, et raskete otsuste tegemisest ei pääse, kuid lükkab otsustamist ja otsustest teatamist viimase võimaluseni edasi.


«Mina isiklikult arvan, et see käibemaksu tõus oli põhimõtteliselt õige otsus. Et riik pidi midagi ette võtma ja et kulusid ei suudetud kärpida, siis võeti vastu otsus, et tõstame tulusid,» ütles täna saates osalenud poliitik ja ettevõtja Meelis Atonen.

«Aga selle põhimõtteliselt õige otsusega kaasnes see risk, millele õiguskantsler on ka viidanud: et liiga hilja tehti see otsus. Kui maksumuudatuse koha pealt võib vaielda, et kas liiga hilja või mitte, siis paljude sotsiaalsfääris tehtavate muudatustega hakkab väga selgelt tekkima oht,» hoiatas ta.

Atoneni hinnangul on näiteks vanemahüvitiste puhul väga selge õigusliku ootuse printsiip, mida tuleb hüvitisi kärpima asudes arvestada. «Näiteks nendel tulevastel emadel, kes on juba rasestunud, on väga kindel õigustatud ootus. Neile tuleks näiteks aasta või vähemalt üheksa kuud ette öelda, et nüüd meil seadus muutub. Ja ka pensionide vähendamisel tekib selline etteütlemise aeg. Ja sellepärast on iga päev, mis valitsus praegu viivitab, minu arvates väga kallis ja väga ohtlik,» lausus Atonen.

« Eestis on mañana valitsus, kus küll teatakse, et valusaid otsuseid on vaja teha, aga nende tegemist lükatakse edasi nii kaua kui võimalik. Need sammud, mida teha tuleb, on ju teada, miks me ei peaks neid siis inimestele teadvustama,» küsis teine saatejuht Rein Kilk.

Samuti saates osalenud ajakirjaniku Ainar Ruussaare arvates venitavad poliitikud raskete otsustega eelolevate kohalike omavalitsuste valimiste tõttu. «Väga raske on ju öelda, et valige mind, aga pärast valimisi me tõmbame teil pensionid alla,» ütles Ruussaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles